Предузећима репрограмирано 195,9 милиона КМ

Марина Чигоја
Предузећима репрограмирано 195,9 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Од укупно 199,7 милиона марака репрограмираних кредитних обавеза у Републици Српској у 2010. години, 195,9 милиона односи се на репрограм обавеза предузећа, показују подаци Aгенције за банкарство РС.

Директор Aгенције Славица Ињац рекла је да су банке у Републици Српској у 2010. години одобриле 561 захтјев за репрограм кредитних обавеза у укупном износу од 199,7 милиона КМ, а да се од укупног броја одобрених захтјева 174 односе на правна лица.

- На основу одобрених захтјева физичким лицима, репрограмиран је износ од 3,8 милиона КМ за укупно 387 захтјева кредита физичких лица. Из овог видимо да се могућност репрограмирања обавеза користи у значајној мјери када су у питању правна лица, а већи обим репрограма кредита физичким лицима може се очекивати у будућем периоду - нагласила је Ињац.
Додала је да је Aгенција одлуком о репрограму благовремено реаговала, с обзиром на то да се о репрограму у неким земљама тек сада говори.

- Ипак, треба да се зна да репрограм сам по себи није само позитивна ствар, јер се камате плаћају дуже - нагласила је Ињац.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да је омогућавање репрограма и свих других врста олакшица добродошло привреди, али да ови подаци могу да буду и показатељ лошег стања у привреди. Милић је истакао да у РС веома велики проценат предузећа послује на рубу егзистенције.

- Оволика вриједност репрограмираних обавеза указује и на проблем ликвидности који имамо. Наша привреда послује у неконкурентним условима, преоптерећена је и наши привредници се додатно задужују, очекујући да се пословни амбијент поправи - истакао је Милић.

Нагласио је да су ово само дуговања према банкарском сектору, али да међусобна дуговања предузећа превазилазе овај износ.

-         Све то говори у прилог чињеници да је наша привреда у финансијски веома тешкој ситуацији и да је неопходно да се у што краћем периоду то питање покуша ријешити - нагласио је Милић.

Привремени репрограм

Славица Ињац је рекла да је Aгенција с циљем ублажавања негативних ефеката глобалне финансијске и економске кризе, а водећи рачуна о очувању стабилности банкарског сектора, крајем 2009. године донијела Одлуку о привременом репрограму кредитних обавеза физичких и правних лица која је снази и у 2011. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана