Предузећима кредит од 50 милиона евра

Глас Српске
Предузећима кредит од 50 милиона евра

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске прихватила је јуче иницијативу за преговоре између представника Европске инвестиционе банке и БиХ (ЕИБ), у вези са одобравањем кредита за мала и средња предузећа у укупном износу од 50 милиона евра, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Кредит је намијењен за финансирање инвестиционих пројеката у РС, и то за инвестирање у мала и средња предузећа у индустрији, туризму и другим услужним секторима пројекта МСП, као и јавна и приватна предузећа која покривају мале и средње пројекте у инфраструктури, пројекте за заштиту животне средине, рационализацију коришћења енергије и ресурса или штедњу енергије или у економији знања, секторе здравствене заштите и образовања пројекти инфраструктуре.

У саопштењу се наводи да ће се финансирање ових пројеката реализовати посредством Инвестиционо-развојне банке РС, а средства кредита ће се, путем комерцијалних банака, просљеђивати до крајњих корисника, односно предузећа, којима ће се на основу утврђених критеријума квалификованости одобравати средства за финансирање пројеката.

На јучерашњој сједници Влада је донијела одлуку о измјенама и допунама одлуке о начину испуњења доспјелих пореских обавеза са циљем проналажења најбољих рјешења за продужење рока за испуњавање доспјелих пореских обавеза које одобрава Министарство финансија, а према којој се овај рок може одобрити правном лицу које је испунило потребне услове.

- Овом одлуком се омогућава, поред законски обезбијеђеног потраживања, и обезбјеђење путем хипотеке према трећим лицима, а предвиђа се и да се обезбјеђење извршава прије подношења захтјева за одобравање продужења рока за измирење доспјелих пореских обавеза - истиче се у саопштењу.

Влада је јуче донијела одлуку о измјени и допуни одлуке о одређивању предузећа од стратешког значаја којом се и "AД Ветеринарско-сточарски центар" Бања Лука додаје на списак предузећа од стратешког интереса.

Влада РС прихватила је јуче Информацију о количинама и квалитету пшенице рода 2008/2009. године и дала сагласност Републичкој дирекцији за робне резерве да изврши продају меркантилне пшенице рода 2008/2009. у количини до 15.000 тона, по цијени 0,20 КМ по килограму са ПДВ-ом.

Влада је дала сагласност Министарству породице, омладине и спорта на План утрошка средстава за период од 1. јануара до 30. септембра 2009. године, у укупном износу од 363.464 КМ.

Збрињавање

Влада је дала сагласност Министарству за избјеглице и расељена лица на усмјеравање средстава у висини од 2.000.000 КМ, која су намјенски одобрена одлуком Комисије за избјеглице и расељена лица БиХ за стамбено збрињавање корисника колективних облика алтернативног смјештаја, за завршетак изградње стамбених објеката на подручју општине Братунац и Сребреница, за изградњу стамбених јединица на подручју општине Котор Варош и Источно Ново Сарајево Лукавица, те за куповину стамбених јединице на подручју општина Братунац и Добој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана