Предузећима из РС ближе тржиште ЕУ

Тања Милаковић
Предузећима из РС ближе тржиште ЕУ

БAЊA ЛУКA - Предузећа из Републике Српске која сарађују са фирмама из Србије одмрзавањем Прелазног трговинског споразум са Србијом, који је Савјет министара Европске уније синоћ прихватио, добила су погодност да изађу на тржиште Европске уније.

Рекао је то "Гласу Српске" професор на Економском факултету у Бањој Луци Вујо Вукмирица и истакао да је укидање трговинских баријера Србији повољна шанса и за предузећа из РС.

- Домаћа предузећа ће укидањем трговинских баријера Србији, преко својих предузећа и коопераната тамо, моћи да пласирају своје производе и освајају нове купце из Европске уније - казао је Вукмирица.

Он сматра да као најснажнији стимулатор извоза и повећања сопствене продуктивности рада, треба да буде јачање властитих марки и имиџа фирме.

- Ово ће сада бити омогућено предузећима из РС, који ће преко произвођача из Србије бити препознатљиви и лакше наћи мјесто на тржишту ЕУ - објаснио је Вукмирица.

Ова одлука Савјета министара ЕУ позитивно ће дјеловати, каже Вукмирица, како на постојећу тако и на предстојећу сарадњу између фирми из РС и Србије.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић каже да ће одмрзавање споразума Србији погодовати предузећима из Српске, чије је производња већ увезана са индустријском производњом у Србији.

- То је прије свега ауто-индустрија, јер се у РС већ производе дијелови за аутомобиле "фијат пунто" који се праве у крагујевачкој фабрици - рекао је Ђурић.

Намјештај

Споразумом о привредној сарадњи влада РС и Србије фабрике намјештаја из РС почеле су да продају своје производе на србијанском тржишту по субвенционисаним кредитима Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић раније је рекао да Србија и РС имају мотиве и интересе да прошире сарадњу у комплетном сектору и да формирају репроцјелине ради заједничког наступа на трећа тржишта. Он је истакао да произвођачи из РС имају потпуно исти статус као и произвођачи намјештаја из Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана