Предузећима исплаћено 378.800 КМ субвенција

Марина Чигоја
Предузећима исплаћено 378.800 КМ субвенција

БAЊA ЛУКA - Министарство индустрије, енергетике и рударства РС исплатило је 378.800 марака субвенција за август за 7.576 радника у 69 предузећа из области текстила, коже и обуће.

У Министарству истичу да је од почетка године за ова предузећа уплаћено укупно 2.913.300 марака субвенција.

- У августу је исплаћен највећи мјесечни износ на име субвенција, односно 378.800 марака. У свим предузећима која су за осам мјесеци ове године добила субвенције радило је око 8.026 радника, што представља 85 одсто од укупног броја радника запослених у овој области - истичу у Министарству.

Предузећа која су користила субвенције, додају у Министарству, распрострањена су на свим подручјима Републике Српске, а највише их је из Котор Вароша, Бање Луке, Дервенте, Требиња и Модриче.

Према подацима Завода за статистику РС, области текстила, коже и обуће у септембру, у односу на август 2009. године, забиљежиле су раст физичког обима производње.

- Највећи раст од 23 одсто забиљежен је у производњи и преради коже и обуће, док је област производње одјевних предмета, дорада и бојење крзна имала раст од 16,1 одсто, а производња текстилних предива и тканина 5,8 одсто - наводи се у Заводу.

У предузећима која су добила субвенције истичу да им је то помогло да сачувају радна мјеста, те да би без ове помоћи предузећа била принуђена да добром дијелу радника дају отказ.

Директор предузећа "Шкребић компани" из Теслића Драгутин Шкребић упозорава да су субвенције Владе само краткорочне мјере и да ће се морати пронаћи системска рјешења, како би се ријешила криза која већ дуго постоји у текстилно-обућарској индустрији.

- Ово су краткорочна рјешења и сигурно да су добродошла, јер би без тога велики број радника остао без посла, али сматрам да се морају пронаћи нека дугорочна рјешења. Прије свега, мислим на укидање царина на робу која није из ЕУ, као и на трудничко боловање радница, које иде на терет предузећа, а то нигдје у свијету није случај - истакао је Шкребић, чије предузеће већину својих производа извози у Aустрију и Италију.

Предузећа

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС кажу да су највећи корисници субвенција Владе била предузећа из области производње обуће.

Међу предузећима која су добила субвенцију су "Спортек" из Котор Вароша, "Бема" из Бање Луке, "Aлфа" из Модриче, као и предузећа из области текстила "Санино" из Дервенте, "Новотекс" из Требиња, "Девић-текстил" из Теслића, "Exlusive", "Gloria line" и "Carmen line" из Бање Луке и "Сана линеа" из Костајнице .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана