Предузећима исплаћено 2,2 милиона марака

Марина Чигоја
Предузећима исплаћено 2,2 милиона марака

БAЊA ЛУКA - Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске уплатило је јуче 351.850 марака субвенција за јун за 7.037 радника у 65 предузећа из области текстила, коже и обуће. До сада је исплаћено шест рата од 2,2 милиона марака.

Из Министарства су казали да је за шест мјесеци ове године исплаћено 2.158.800 марака субвенција за 7.989 радника у 77 предузећа, што је 85,5 одсто од укупно запослених у индустрији текстила, коже и обуће.

Међу најзначајнијим ефектима мјере Владе РС за побољшање стандарда радника је и побољшање финансијске ситуације у предузећима, јачање тренутне ликвидности предузећа, као и повећање броја запослених у области коже, текстила и обуће.

Право на субвенције које ће се давати до краја године имају предузећа у Српској која измирују своје обавезе по основу пореза и доприноса, чија је основна дјелатност производња или услужна дјелатност и која имају потписане уговоре са иностраним партнерима или обезбијеђено тржиште за властите производе за мјесец субвенције, додаје се у саопштењу.

Највише субвенција, од по 50 марака по раднику, добила су предузећа из области производње обуће у износу већем од 1,2 милиона марака.

Директор предузећа "Шкребић компани" из Теслића Драгутин Шкребић рекао је да је рецесија додатно погоршала стање у области текстила, коже и обуће, те да су из због тога субвенције јако значајне и да су допринијеле побољшању стања у овим предузећима.

- Такође, стимулације извоза ове године су дупло веће него лани, што је омогућило боље пословање предузећа из области обућарске индустрије - рекао је Шкребић, чије предузеће своје производе извози у Aустрију.

Директор предузећа "Обућа" из Зворника Владимир Мијатовић рекао је да су субвенције Владе овом предузећу, које углавном производи мушку обућу и извози у Француску и Италију, добродошле, те да би "могле бити и веће".

- Обим посла је смањен за ову сезону, тако да су субвенције предузећима неопходне - казао је Мијатовић.

Захтјеве за субвенцију за сљедеће мјесеце предузећа могу да подносе до 40 дана послије истека мјесеца за који се подноси захтјев.

Статистика

Према подацима Републичког завода за статистику, остварени обим производње у области производње обуће у јулу ове године већи је за 37,3 одсто него у истом мјесецу прошле године, те је највећи у посљедње три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана