Предузећа пропадају због кашњења стечаја

Марина Чигоја
Предузећа пропадају због кашњења стечаја

Бањалука - Стечајни поступак отворен је прошле године у 103 предузећа у РС. Иако је тај број мањи него у претходној години, привредници упозоравају да је он и даље велик и да је главни проблем што стечајни поступак до њих долази када је већ касно за спас предузећа.

Према подацима Привредне коморе РС, лани је највише стечајних поступака отворено пред Окружним привредним судом у Бањалуци - 67. У суду у Требињу отворено је 12 стечајева, у Добоју и Источном Сарајеву по девет, а у Бијељини шест. Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је главни проблем што стечајни поступак бива покренут прекасно, односно када обавезе предузећа превазилазе вриједност његове имовине.

- Потребно је да се новим законом, на чијој изради се већ ради, пропише одговорност за неблаговремено покретање стечаја, да буду пооштрени критеријуми за обављање функције стечајног управника и да се успостави контрола рада стечајних управника - рекао је Благојевић.

Он је истакао да би новим законом требало прописати да се физичким лицима, као што су директор или чланови управе, који намјерно доведу предузеће у стечај забрани отварање нове фирме у одређеном периоду.

- Основни разлози за отварање стечајног поступка су платежна неспособност и пријетећа платежна неспособност предузећа. Требало би, по угледу на њемачки инсолвенцијски закон, увести и трећи стечајни разлог, а то је презадуженост. По том закону сматра се да је дужник презадужен ако његова имовина не покрива постојеће обавезе - нагласио је Благојевић.

Потпредсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић каже да су већа предузећа већ давно отишла у стечај и да су потпуно уништена.

- Ријетка су предузећа код којих се може направити реорганизација, јер су у стечај доведена привредна гробља, у којима није било никакве могућности за реорганизацију. Такође, многа предузећа су отишла у стечај због лоше приватизације - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да нико у РС неће да сагледа узроке који су довели предузећа до стечаја и да се сви само баве посљедицама.

- Промашаји у пословним политикама, политички и пословни амбијент основни су узроци који доводе предузећа у стечај - истакао је Ковачевић.

Говорећи о намјерном гурању предузећа у стечај, на шта годинама указују представници малих акционара, Ковачевић је рекао да не може тврдити да је неко намјерно водио фирму у стечај.

- Чињеница је, међутим, да су квази-менаџери и страначки директори уништили привреду - истакао је Ковачевић и додао да неки поступци трају дуго, јер се већи стечај не може окончати прије двије године и да су бесмислени захтјеви синдиката да то буде завршено за годину.

Нови закон

Економском политиком РС за ову годину предвиђено је доношење новог закона о стечајном поступку, којим ће се на ефикаснији начин уредити контрола и надзор над радом стечајних управника. Циљ је обезбјеђење услова за стварање доброг пословног амбијента и ефикасније спровођење стечајног поступка, реорганизације привредних друштава и транспарентнијег намирења стечајних повјерилаца. Планирано је и пооштравање одговорности за оне који својом неодговорношћу или неадекватним дјеловањем доведу предузеће пред стечај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана