Предузећа купљена у стечају успјешно раде

М.Чигоја, В. Кулага
Предузећа купљена у стечају успјешно раде

БAЊAЛУКA - Већина предузећа из области дрвне, текстилне и металне индустрије, чију је имовину купила Влада РС у поступку стечаја, данас ради на граници успјешних привредних колектива са перспективама још успјешнијег рада, рекао је јуче министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић.

Он је истакао да се на основу информације о стању у предузећима, чију је имовину купила Влада РС, кроз поступак стечаја из области дрвне, текстилне и металне индустрије, а која је јуче разматрана, може констатовати да је у протеклом периоду куповином имовине предузећа Влада спасила привредне субјекте од продаје у бесцијење и спријечила шпекулације по том основу.

Додао је да се на овај начин извршила наплата пореза и доприноса, исплатиле заостале плате радницима и запослили нови радници.

Као позитивне примјере Ковачевић је навео ФAМ "Јелшинград", Дрвну индустрију Власеница, "Нови Еластик", "Целпак", Нову творницу пречистача Рогатица, "Нови аутодијелови", као и предузећа "Нова Романија", "Нова Борја", "Малић холдинг", "Нови мермер".

Говорећи о ФAМ "Јелшинград", Ковачевић је рекао да се тренутно код нотара провјеравају наводи из дописа од 21. априла да је имовина овог предузећа у потпуности слободна од уписа хипотеке и да је Влада РС може преузети.
- Вјерујемо да ће у идућих неколико дана доћи до преузимања имовине ФAМ "Јелшинград" и да ће Влада моћи да потпише уговор о преузимању имовине - рекао је Ковачевић.

Додао је да ће послије тога бити донесена одлука о статусу овог предузећа.

- Највјероватније ће се ићи у правцу изналажења стратешког партнера који би очувао постојећу и инвестирао у нову производњу - нагласио је Ковачевић.

Секретар Удружења металургије и прераде метала у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да је из металног сектора неколико предузећа која раде, а да се у некима попут ФAМ "Јелшинград" још ништа није покренуло са мртве тачке.

- Ова предузећа су имала добру инфраструктуру, а запала су у тешку финансијску ситуацију и нису се могла сама реструктурисати, тако да је потез Владе да их купи и задржи онај здрави дио фирме позитиван. Међутим, не видим неке веће искораке у пословању који су се од тада направили - казао је Ћорић и додао да овим предузећима треба свјежи капитал да би се стање поправило.

Мјере

Жељко Ковачевић је рекао да је Министарство за оне субјекте у којима се појављују одређени проблеми, предложило одређене мјере, што ће, према његовим ријечима, резултирати још успјешнијим радом ових привредних субјеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана