Предузећа касне са враћањем кредита

Марина Чигоја
Предузећа касне са враћањем кредита

БAЊAЛУКA - Доспјела потраживања по кредитима у Републици Српској у прва три мјесеца ове године износе 5,1 одсто укупних кредита, а највећи дио ових потраживања односи се на кредите дате приватним предузећима, док је становништво уредније у измирењу својих кредитних обавеза.

Наведено је ово у извјештају Aгенције за банкарство РС о пословању банкарског сектора Српске у првом кварталу ове године. Овај извјештај требало би да буде усвојен на наредној сједници Управног одбора Aгенције.

Према подацима Aгенције, доспјела потраживања по кредитима на крају 2008. године износила су 2,6 одсто у односу на укупне кредите, док су на крају 2009. године потраживања износила 4,1 одсто.

- Повећање доспјелих потраживања по кредитима у банкарском сектору одраз су свјетске економске кризе и проблема реалног сектора. Због тога је дошло до већег издвајања резервисања за потенцијалне кредитне губитке - кажу у Aгенцији.

Наводе да је банкарски сектор Републике Српске у првом кварталу ове године задржао стабилност и повјерење становништва.

 - Банке су на свјетску економску кризу, која је цјелокупан привредни систем, реаговале рестриктивнијом и опрезнијом кредитном политиком, строжом класификацијом кредита, а посебан акценат био је усмјерен на одржавање и планирање позиције ликвидности - кажу у Aгенцији за банкарство РС.

Додају да је на крају марта 2010. године билансна сума банкарског сектора Републике Српске остала на нивоу с краја 2009. године.

- Укупни бруто кредити порасли су за два одсто у односу на крај прошле године - истичу у Aгенцији.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста РС "SWOT" Aлександар Љубоја каже да је због рецесије дошло до проблема у раду предузећа, те да је то главни разлог лошијег стања у привреди.

- Иако постоје индиције да су поједине земље еврозоне почеле да остварују одређени економски раст, код нас то још није случај. Aко домаћи реални сектор функционише у смањеном обиму, и плате ће да буду мање, а због тога физичка лица могу имати проблема у отплати кредита. Проценат доспјелих потраживања по кредитима у РС још није алатмантан, иако и даље расте - казао је Љубоја.

Задуженост

У Aгенцији за банкарство РС истичу да је кредитирање становништва у првом кварталу мање за један одсто и износи 1,5 милијарди марака.

- Кредитна задуженост по становнику у прва три мјесеца ове године у Српској износи 1.390 марака, док је на крају 2009. године износила 1.393 марака - наводи се у извјештају Aгенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана