Предузећа деценијама нису модернизована

Марина Чигоја
Предузећа деценијама нису модернизована

БAЊA ЛУКA - Застарјела технологија, која се у многим предузећима у Српској деценијама није мијењала, један је од главних разлога слабе конкурентности домаћих произвођача на иностраном тржишту, сматрају економисти и привредници.

Предсједник подручне Привредне коморе Бијељина Михајло Видић каже да је очигледно да РС заостаје када је у питању технологија и да је за РС веома битно да направи прикључак развијенијим земљама у овом погледу.

- Да би производ дошао на европско тржиште мора постати препознатљив, а ми смо још увијек далеко од тога. Требало би потпуно растеретити набавку нових технологија од плаћања било каквих обавеза - истиче Видић.

Директор предузећа "Обућа" из Зворника Владимир Мијатовић рекао је да је технологија у комплетној индустрији Српске застарјела и да домаћи произвођачи заостају петнаестак година за произвођачима у окружењу и Европи.

- Обућарска индустрија је ослобођена царине само за куповину шиваћих машина, а те машине имају само десет одсто удјела у производњи обуће. За све остале машине које бисмо хтјели да увеземо морамо платити пуне царине, а то нам се не исплати. С друге стране, немамо средстава за акумулацију да бисмо могли да обнављамо машински парк - казао је Мијатовић.

Он сматра да подстицаји од 50 марака по раднику за доприносе, које је дала Влада РС, помажу произвођачима, али да би овај сектор требао барем годину или двије бити ослобођен плаћања доприноса, да би позитивни помаци били видљиви.

Директор за корпоративне послове у "Млијеко продукту" из Козарске Дубице Небојша Ристић каже да је застарјела технологија проблем у свим предузећима у Републици Српској.

- Са напреднијом технологијом могли бисмо да производимо и производе вишег степена прераде, као што су воћни јогурти који доносе и највећу зараду, али то је у "Млијеко продукту" за сада немогуће остварити и то је разлог због којег на нашем тржишту доминирају страни произвођачи - истакао је Ристић.

Извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац каже да је технологија један од предуслова да би неко предузеће уопште могло бити конкурентно на тржишту. Он каже да РС у неким гранама, дефицит савремене технологије покушава надомјестити јефтином радном снагом, али да је то јако мали проценат.

- Пореске олакшице приликом набавке опреме биле би један од начина да се стимулише куповина. Предност произвођачима су и повољне кредитне линије које даје Инвестиционо-развојна банка Републике Српске - казао је Грабовац.

Подстицаји

Михајло Видић каже да су према Правилнику о подстицајима у пољопривреди, подстицаје добили само пољопривредници, и то само за набавку нових технологија и отварање нових производних погона, те да би се на исти начин требала стимулисати набавка капиталних инвестиција и у другим областима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана