Предузећа бјеже са берзе

Жељка Кокот
Предузећа бјеже са берзе

Бањалука - Пад интересовања инвеститора за улагање у акције фирми у Републици Српској оборило је и њихову цијену, али и тржишну капитализацију која је крајем првог полугодишта износила 4,007 милијарди КМ.

Тржишна капитализација берзе представља укупну вриједност акција, којима је кроз односе понуде и тражње утврђена цијена. Овај показатељ служи за сагледавање капацитета и перформанси неког тржишта, а инвеститори на основу берзанских података добијају ближе информације о потенцијалима за улагање.

Директор брокерског друштва "Адвантис брокер" Бранко Кецман каже да се фирме масовно повлаче са Бањалучке берзе, што смањује и укупну вриједност тржишне капитализације.

- Фирме прелазе из отвореног у затворени тип акционарског друштва. Неке чак мијењају форму и у друштво са ограниченом одговорношћу и самим тим губе берзански статус - каже Кецман и додаје да већину тржишне капитализације у РС носе "Телеком Српске" и "Електропривреда" које губе вриједност на тржишту због пада добити, односно недостатка корпоративног управљања.

Борис Мајсторовић, директор брокерског друштва "Еуро-брокер", каже да је јако тешко одредити праву вриједност тржишне капитализације, јер се акцијама већине фирми годинама не тргује.

- Наше тржиште није ликвидно и спорна је његова стварна вриједност. Слична је и ситуација и у земљама региона, а закон нас је ограничио приликом изласка на финансијска тржишта других земаља - каже Мајсторовић и додаје да би ситуацију на регионалном финансијском тржишту могао измијенити пројекат "SeeLink", који би увезао берзе.

Раније су са "Бањалучке берзе" рекли да се фокус инвеститора на тржишту капитала помјерио са акција према обвезницама те да је сасвим логично што учешће промета са акцијама опада док вриједност промета са обвезницама константно расте у посљедњих неколико година.

Поређење података Београдске, Загребачке, Љубљанске, Сарајевске, Скопске и Бањалучке берзе показало је да највећу вриједност на регионалном финансијском тржишту имају фирме из Хрватске, које су крајем јула биле тешке 33,014 милијарди КМ.

Слиједе фирме из Србије и Словеније, чија је вриједност на берзи достигла 10,283, односно 9,675 милијарди КМ. Тржишна капитализација фирми из ФБиХ износила је 5,546, а из Црне Горе 5,526 милијарди КМ. На зачељу листе су фирме из РС и Македоније, а њихова тржишна капитализација је крајем јуна износила 4,007, односно 2,825 милијарди КМ.

Тржишна капитализација у јуну (милијарди КМ)

Хрватска  33,014

Србија  10,283

Словенија  9,675

ФБиХ  5,546

Црна Гора  5,526

РС   4,007

Македонија 2,825

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана