Предстоји још једна тешка седмица на Вол Стриту

Агенције
Предстоји још једна тешка седмица на Вол Стриту

Њујорк - Улагачима на Вол Стриту предстоји још једна тешка седмица због продубљивања европске дужничке кризе и низа података који указују на успоравање раста највећих свјетских привреда, преносе агенције.

Доу Џонс индекс прошле седмице је пао 2,7 одсто, на 12.118 бодова, док је С&П 500 потонуо три одсто, на 1.278 бодова, а Насдак индекс 3,2 одсто, на 2.747 бодова.

Оштар пад цијена дионица посљедица је страховања улагача да ће Грчка изаћи из еврозоне, а Шпанија, због слабог пуњења буџета и великих губитака тамошњих банака, морати да затражи међународну помоћ.

Продубљивање европске дужничке кризе већ мјесецима притиска тржишта, а у посљедње вријеме лошем расположењу на тржишту придонио је и низ података који указују на успоравање раста привреда у САД, Кини и еврозони.

Улагачи се због тога повлаче из ризичнијих инвестиција, као што су дионице, а улажу у оне које се сматрају сигурним уточиштем у несигурна времена.

Тако су на мети улагача америчке, њемачке, јапанске и швајцарске обвезнице.

Колика је потражња за њима показује податак да су приноси на десетогодишње америчке обвезнице пали на само 1,44 одсто, најнижи ниво од 19. вијека од када се прате ти подаци.

Цијене дионица оштро падају широм свијета.

Многи европски берзански индекси су у минусу у односу на почетак године, а слаба су и азијска тржишта.

У посљедње три године тржишта дионица расла су највише захваљујући комбинацији издашних монетарних мјера централних банака и потицајних мјера влада, што је сада једина преостала нада улагачима.

Због тога се са нестрпљењем очекује предсједник Америчке централне банке Бен Бернанке у четвртак поднесе извјештај Конгресу о стању у привреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана