Представљена вина винарије Кутјево

Глас Српске
Представљена вина винарије Кутјево

СAРAЈЕВО - Винарија "Кутјево", која ове године обиљежава 777 година традиције, представила је током протеклог викенда на Другом међународном фестивалу вина "Сарајево вино - фест 2009" у Сарајеву најбоља вина из својих подрума.

На фестивалу је учествовало више од 60 излагача из цијеле БиХ и региона.

Маркетинг менаyер компаније "Кутјево" Драго Хумски је рекао да је поводом годишњице компаније организована и посебна презентацију вина ове марке.

- Грашевина је најпопуларнији бренд у цијелој регији, а ова врста вина посебно је постала популарна за вријеме Олимпијаде у Сарајеву, те је од тада неизоставна понуда у већини кафе-барова и ресторана у БиХ - рекао је Хумски.

Винарију "Кутјево", додаје Хумски, основао је црквени ред из Француске, који је прије 777 година засадио прве винограде на нашим подручјима.

Осим "Кутјева", вина из својих подрума на фестивалу су представиле и познате винарије "Бовин", "Јакобс крик вина", "Прото", "Винарија Драчево Попово поље", "Ђаковачка винарија" и други.

Сувласник винарија "Прото" Младен Aнђушић је рекао да је вино у животу већине становника БиХ постало свакодневица.

- Култура трошења вина све више се враћа и на наше просторе, а вина из подрума "Прото", "жилавка" и "блатина", постају све траженија на тржишту БиХ - рекао је Aнђушић.

"Бовин"

Винарија "Бовин" из Македоније своја вина извози у 27 земаља, међу којима је и БиХ.

- Вино и култура његовог трошења све су популарнији на овим просторима. Некада се правило лоше вино, које је било и јефтиније, али данас је та политика промијењена. Предност се даје квалитету. У Македонији тренутно ради 80 произвођача врхунских вина - рекао је представник "Бовина" Гјорги Тренев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана