Представљен нови систем дебитног плаћања

Глас Српске
Представљен нови систем дебитног плаћања

БРИСЕЛ - Европска централна банка (ЕЦБ) представила је јуче детаље система дебитног плаћања у Области јединственог платног промета у еврозони (SEPA), који ступа на снагу 2. новембра, а омогућава компанијама и појединцима да са једног банковног рачуна обављају новчане трансакције у 32 европске земље, пренијеле су агенције.

Из ЕЦБ су објаснили да ће корисници овог система у првом реду бити мобилни оператери, електроенергетске и телекомуникационе фирме, ланци бензинских пумпи, те појединци са мјесечним обавезама плаћања, а којима би систем требао омогућити једноставнију и јефтинију услугу.

- Нову услугу ће од новембра нудити око 2.500 банака, а у року од године дана програму се морају прикључити све европске банке - саопштено је из ЕЦБ.

У ЕЦБ наглашавају да на овај начин Европска унија полако обликује јединствено тржиште свих 27 земаља чланица чији укупни бруто домаћи производ достиже скоро три билиона евра,  а у чему је успорава 27 различитих националних платних система који повећавају трошкове и отежавају пословање.

Крајњи циљ SEPA-а је да се пружи комплетан распон опција плаћања у читавој Унији и пет сусједних земаља.

- Програм изравног дебитног плаћања представља другу кључну прекретницу, након што је у јануару 2008. године покренут програм стандардизације трансфера кредита - казала је чланица управног одбора ЕЦБ-а Гертруде Тумпел-Гугерел.

ЕЦБ се нада да ће програми у склопу SEPA-е подстаћи развој прекограничне конкуренције и приморати банке на иновације, чиме би се додатно смањивали трошкови и ефикасније организовале пословне операције.

Дебитне картице

Из ЕЦБ су саопштили да је сљедећи изазов увођење паневропских дебитних картица које су се до сада показале тешко спроводивим. У плану су и нови инструменти плаћања, као што су фактурисање путем е-мејла или мобилног телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана