Представљен “фијат 500Л”

РТС
Представљен “фијат 500Л”

ЖЕНЕВА - Нови “Фијатов” аутомобил који ће се производити само у Крагујевцу, представљен је данас на 82. Интернационалном Салону аутомобила у Женеви, јавља РТС.

Предсједник Србије Борис Тадић који присуствује промоцији изјавио је да је премијером модела “фијат 500Л”, који ће се производити у Крагујевцу, промовисан не само тај “Фијатов” модел већ и Србија.

Тадић је новинарима рекао да је његов први утисак изванредан и истакао да је Србија од данас “нови-стари произвођач аутомобила”.

- Овај модел ће бити продаван и у Европи и у САД. Грађани после овога могу да имају више поверења у своју државу. Ово је пре свега успех грађана Србије - поручио је Тадић.

Он је прецизирао да ће производња модела “500Л” за Србију значити повећање бруто домаћег производа и извоза за једну и по милијарду евра. Повећањем извоза и БДП-а ће се, како је објаснио, побољшати и финансијски рејтинг и стабилност земље.

- Кад бисмо имали десет оваквих инвестиција, Србија би била потпуно другачија земља и зато настављамо. Данас ћемо у Женеви разговарати и са другим познатим произвођачима аутомобила - рекао је Тадић.

Он је додао да су у току разговори представника Србије са произвођачима аутодијелова из Јужне Кореје, Јапана, Италије и Њемачке.

Тадић је рекао да је у данашњем разговору са предсједником “Фијата” Серђом Маркионеом било ријечи и о свјетској кризи, и да је закључено да ће радници “Фијата” у Србији, као и било гдје у свијету, за своја радна мјеста морати да се боре квалитетним радом.

Маркионе је предсједнику Србије казао да производњом у Крагујевцу “Фијат” жели да постане конкурентнији на свјетском тржишту.

Након представљања новог модела “фијат 500Л”, који ће се производити у Крагујевцу, Тадић је, заједно са генералним директором компаније “Фијат-Крајслер” Серђом Маркионијем ушао у аутомобил, а потом испред аутомобила позирао фоторепротерима.

Разлика “између капућина и експреса”

Нови модел је представио шеф Фијат бренда Оливије Франсоа који је разлику између новог модела 500Л и ранијег модела 500 описао као разлику “између капућина и еспреса”.

- То је нешто што дијелите с људима које волите - казао је Франсоа.

Он је истакао да фијат 500Л има комбиноване особине градског аутомобила и малог сува и да је ријеч о возилу које карактеришу практичност и корисност.

Серијска производња овог аута који, како кажу, подсјећа на продужену и повећану верзију познатог “фијата 500”, требало би да почне овог љета. Осим “фијата 500 Л” на сајму у Женеви ће бити представљено 140 нових модела.

Карактеристике новог аутомобила

Почетком фебруара торинска компанија је саопштила да ће почетна цијена “фијата 500Л” бити око 16.000 евра и потврђено је да ће се производити у две бензинске верзије и једној с дизел мотором.

Како је прецизирано, бензинске верзије су двоцилиндрични “твин-ер” од 0,9 литара и 1,4 литра, док ће дизел бити од 1,3 литра.

Аутомобил “Фијат 500Л” са пет сједишта, дуг је 4,14 метара, широк 1,78, а висок 1,66 метара и по карактеристикама кабине подсећа на модел “600 мултипла”.

Дугоочекивани модел новог аутомобила, до скоро је српској јавности био познатији са радним називом “ел зеро”, а сада има званичан назив “500 Л” и, како је објашњено из “Фијата”, скраћеница ”Л” потиче од ријечи “ларџ”(велики), што значи да је ријеч о продуженој и повећаној верзији модела “Фијат 500”.

Производња новог модела аутомобила у погонима у Крагујевцу резултат је уговора о заједничком улагању италијанског “Фијата” и Владе Србије у крагујевачку фабрику “Застава аутомобили”, потписаног у јесен 2008. године.

Церемонији су, осим предсједника Тадића, присуствовали министар економије Небојша Ћирић, градоначелник Крагујевца Верко Стевановић, бивши министар економије Млађан Динкић и амбасадор Србије у Швајцарској Милан Ст. Протић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана