Предсједник С&П поднио оставку

Глас Српске
Предсједник С&П поднио оставку

ЊУЈОРК - Предсједник америчке кредитне агенције "Стандард и Пурс" ("С&П") Девен Шарма се повлачи, саопштено је јуче само неколико седмица пошто је агенција у потезу без преседана умањила оцјену способности владе СAД да се носи са својим дуговима, преносе агенције.

Шарма (55) "спреман је за нове изазове", саопштио је представник те агенције за процјену кредитног рејтинга. Замијениће га Даглас Петерсон, сада извршни директор Ситибанке Н.A.

"Стандард и Пурс" не помиње деградацију кредитног рејтинга СAД која је 5. августа потресла свјетска финансијска тржишта и била дочекана оштром критиком администрације предсједника СAД Барака Обаме.

Aгенција не помиње ни извјештаје да Министарство правде СAД истражује да ли је "Стандард и Пурс" неодговарајуће оцијенио десетине хипотека у годинама које су претходиле финансијској кризи из 2008.

Листови "Фајненшел тајмс" и "Волстрит џорнал" објавили су да ће Шарма остати у агенцији до краја године као савјетник матичне компаније "С&П"-а, фирме "МекГро-Хил".

"С&П" је прва, а засад и једина међу агенцијама снизила амерички рејтинг на оцјену AA+, што је изазвало велике турбуленције на финансијским тржиштима широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана