Предсједник СAД објавио први дио плана стабилизације тржишта

Глас Српске
Предсједник СAД објавио први дио плана стабилизације тржишта

ВAШИНГТОН - Предсједник СAД Џорџ Буш објавио је покретање првог дијела плана за стабилизацију финансијског система вриједан 250 милијарди долара, којим ће се куповати удјели у посрнулим банкама.


Буш је похвалио брзу реакцију европских влада и указао на чињеницу да су њихови планови били квалитетни, изазвавши опоравак тржишта други дан за редом.

Буш је такође најавио да ће FDIC привремено гарантовати за нове дугове банака, тј. међубанкарско кредитирање.

Влада ће путем FDICA осигурати трансакцијске рачуне мањих компанија како би се могла осигурати дневна ликвидност привреде. Према Бушу, на тај ће се начин ријешити један од кључних проблема ове кризе – невољкост банака да одобравају кредите за ликвидност других банака и компанија.

Министар финансија СAД Хенри Полсон изјавио је да ће 250 милијарди долара банке моћи добити у замјену за повлашћене дионице, а истовремено ће морати прихватити ограничења менаџерских примања и укидање бонуса и отпремнина све док Министарство финансија држи удјеле у њима.

Већ је девет великих финансијских институција одлучило ући у програм, уз цијели низ мањих банака.

У план улазе "Ситигруп", "Велс Фарго", "Морган Чејс","Банка Aмерика", "Голдман Сакс", "Морган Стенли", "Стејт стрит", "Банка Њујорк  Мелон" и "Мерил Линч".

Државна куповина дионичких учешћа у банкама представља нов приступ Полсона.  Он слиједи једнаке интервенције европских челника, користећи широка овлашћења која му је Конгрес дао почетком мјесеца уз 700 милијарди долара, намијењених санацији америчког банкарског систама.

SAD će kupovati dioničke udjele u najvećim bankama Финансијске институције боре се да обнове повјерење улагача, других компанија и клијената након великих губитака који су довели до отписивања имовине веће од 635 милијарди долара у финансијској индустрији СAД.

Иако је финансијска криза кренула из СAД, а америчка је влада прва почела интервенисати на тржишту, иницијатива министра Полсона, долази тек након објаве Велике Британије, Француске, Њемачке, Холадније, Шпаније, Португала и Aустрије, да ће за гаранције банкарских задужења, дионичко учешће у банкама и друге хитне мјере издвојити укупно 2,3 билиона долара.

Берзе и кредити

Напори влада и централних банака широм свијета усмјерени на оживљавање парализованог кредитног тржишта коначно су дали резултате. Тако је Либор, кључна камата на међубанкарском тржишту, на тромјесечне кредите у доларима, еврима и фунтама почео падати, што су прве назнаке враћања повјерења међу банкама.

Значајно су порасли и индекси и дионице на Волстриту, као и на европским и азијским берзама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана