Предраг Радановић: Прве нафтне бушотине у Српској идуће године

Марина Чигоја
Предраг Радановић: Прве нафтне бушотине у Српској идуће године

Предузеће за истраживање и производњу нафте и гаса "Јадран - Нафтагас" Бањалука већ током ове године започеће геолошка истраживања нафте, а бушење истражених локација требало би да почне 2012. године.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" генерални директор "Јадран - Нафтагаса" Предраг Радановић.

- Укупан обим инвестиција за геолошко-истражне радове у периоду од 2011. до 2013. износи од 9,2 до 17,6 милиона долара, а целокупна инвестиција у максималној варијанти може да достигне и до 300 милиона долара - рекао је Радановић.

* ГЛAС: Када би могла да почну прва истраживања нафте у Републици Српској?

РAДAНОВИЋ: За 2011. годину планиран је почетак геолошких истраживања. Радиће се реинтерпретација старих 2D података као и нова 2D сеизмичка испитивања. У 2012. години у плану је бушење првих истражених бушотина.

* ГЛAС: На којим локацијама ће се обављати прва истраживања?

РAДAНОВИЋ: Истражни простор Републике Српске биће подељен на три истражна блока. Прво ће се истраживати северни део, односно Посавина и Семберија.

* ГЛAС: Раније је најављено да би експлоатација нафте и гаса у Републици Српској могла да почне већ 2014. године. Да ли је реално очекивати да експлоатација почне тада?

РAДAНОВИЋ: Да, динамички план производње предвиђа почетак експлоатације у 2014. години, која би свој максимум достигла тек од 2020. до 2021. године. План производње је рађен за период од 25 година експлоатације, односно до 2038. године.

* ГЛAС: Имате ли податак колико у Републици Српској има нафтних налазишта и колики су њихови капацитети?

РAДAНОВИЋ: Истраживања нафте и гаса на територији Републике Српске врше се дуже од 100 година. Иако постоји одређени број бушотина са појавама нафте и гаса, откривених комерцијалних лежишта нафте још увек нема. Најновије процене наговештавају потенцијалност резерви на територији Републике Српске од преко десетак милиона ТЕН-а доказаних резерви.

* ГЛAС: Колике су планиране инвестиције у истраживање и експлоатацију нафте у РС у неком скоријем периоду?

РAДAНОВИЋ: Укупан обим инвестиција за геолошко истражне радове у периоду од 2011. до 2013. године износи од 9,2 до 17,6 милиона долара.

Прелиминарни програм целокупне инвестиције разрађен је за минималну и максималну варијанту, у зависности од резултата истраживања и остварене производње. Цео пројекат функционисаће тако што ће реализација следеће фазе пројекта зависити од резултата претходне. Целокупна инвестиција у максималној варијанти може да достигне и до 300 милиона долара.

Радници

* ГЛAС: Колико ће радника запошљавати предузеће "Јадран - Нафтагас"?

РAДAНОВИЋ: Ове године је то минималан број, јер ради се о стручном и едукованом персоналу, који има великог искуства у раду "Нафтне индустрије Србије", "Гаспромњефта" и "Њефтегазинкора". До краја ове или у првом кварталу идуће године имаћемо готове прве прелиминарне резултате 2D сеизмике, када ћемо имати планове за даље истражне радове, бушење и ремонте бушотина, па ће се самим тим створити потреба за запошљавање радника са подручја Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана