Предности БиХ ублажиће кризу

Жељка Добрић
Предности БиХ ублажиће кризу

ОХРИД - Предност БиХ је то, што је њен спољни дуг релативно мали у односу на друге земље у ширем региону. Осим тога, ниво кредита банака је умјерен, а кредити су релативно добро осигурани и то су значајне предности за ублажавање посљедица глобалне финансијске кризе на БиХ.

Ово је предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изјавио на дводневном Регионалном економском форуму југоисточне Европе у Охриду.

- БиХ је у протеклих 13 година остварила значајан опоравак и економски напредак и била успјешна у постизању макроекономске стабилности, али дугогодишња висока стопа незапослености и висок спољнотрговински дефицит и даље представљају главне препреке економском расту и развоју БиХ - рекао је Радмановић.

Он је упозорио да економска криза намеће потребу заштите социјално угрожених слојева становништва, због чега је неопходно остваривати продуктивнију производњу, мању потрошњу, већу штедњу, више извозити, а мање увозити.

Радмановић је навео да је у периоду од 2002. до 2007. године економски раст у БиХ у просјеку износио 5,2 одсто на годишњем нивоу, да је домаћа валута стабилна, а стране девизне резерве расту.

- Савјет министара БиХ, владе ентитета и Централна банка предузели су нужне мјере како би очували финансијску стабилност у БиХ - изјавио је Радмановић.

Радмановић је рекао да је за БиХ веома битна изградња кључних регионалних путних праваца кроз заједничке пројекте влада Републике Српске и ФБиХ.

 - Економска криза на БиХ ће се одразити тако што ће банкарски кредити бити скупљи, смањиће се обим инвестиција и ликвидност у привреди, обим укупне тражње робе и услуга, те успориће економски раст. Постоји оправдан страх и од смањења прилива директних страних инвестиција, а рецесија која ће вјероватно захватити Европу и регију, као наше најзначајније спољнотрговинске партнере, неповољно ће дјеловати на извоз, који је наша насушна потреба - објаснио је Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана