Предложено покретање стечаја у “Синергија”

Марина Чигоја
Предложено покретање стечаја у “Синергија”

Бањалука - Предстечајни управник микрокредитног друштва "Синергија плус" Милан Латинчић предложио је јуче на извјештајном рочишту у Окружном привредном суду Бањалука да над овим друштвом буде покренут стечајни поступак, јер су му рачуни блокирани дуже од 60 дана и није у могућности да испуњава своје обавезе.

Са друге стране, замјеник директора "Синергије плус" Дамир Миљевић изнио је низ замјерки на извјештај предстечајног управника и затражио да он буде разријешен дужности. Суд је одбио захтјев за разрјешење предстечајног управника и најавио да ће одлуку о томе да ли ће бити покренут стечај у "Синергији плус" донијети у року од три дана.

Латинчић је истакао да у потпуности остаје при свом извјештају наводећи да су блокада рачуна "Синергије плус" дуже од 60 дана и немогућност да испуњава своје обавезе сасвим довољни разлози за отварање стечаја.

- Ово предузеће већ дуго послује са губицима, а од јуна не може редовно да плаћа своје обавезе. Aкумулирани губитак "Синергије плус" износи 10,3 милиона марака - рекао је Латинчић.

Коментаришући Миљевићеве примједбе на извјештај, Латинчић је рекао да је анализа коју је урадио врло јасна.

- Aко неко предузеће послује са губитком, односно дође у ситуацију да буде пред стечајем, поставља се питање ко је ту одговоран. Сигурно да је одговорност на менаyменту - рекао је Латинчић и негирао Миљевићеве тврдње да је он у свом извјештају предложио гашење предузећа.

Латинчић је истакао да је "Синергија" у 2011. и првој половини 2012. године остварила добит, али да по правилима Aгенције за банкарство треба резервисати средства за покриће губитака који могу настати из пласираних кредита, што није учињено.

- Због тога је "Синергија" по прерачунима Aгенције за банкарство у овом периоду пословала негативно - рекао је Латинчић.

Оптуживши предстечајног управника да се не разумије у тематику или да је тенденциозан, Миљевић је затражио да "Синергија" настави са радом до сједнице Скупштине повјерилаца која ће одлучити шта ће бити са дужником.

- Повјериоци ће тек за 45 дана моћи да одлуче шта ће даље бити са "Синергијом". Због тога инсистирамо да друштво до те одлуке настави да ради како не би настао општи хаос на финансијском тржишту и како би клијенти и стечајна маса били заштићени - казао је Миљевић.

Он је истакао да је у извјештају предстечајног управника погрешно приказана текућа имовина друштва, те да су и показатељи ликвидности нетачни. Устврдио је да је могуће да ово друштво настави са радом и поред тога што им је Aгенција за банкарство одузела дозволу наводећи да се она односи на забрану давања кредита, а не на прикупљање новца.

Миљевић је поново оптужио НЛБ Развојну банку и Уникредит банку Бањалука да су криве за ситуацију у којој се "Синергија плус" налази, јер су им блокирали рачун због неплаћених обавеза.

- Дио одговорности сноси и менаyмент, јер смо у 2010. и 2011. години могли боље пословати, а други разлог је врло тешка економска ситуација у РС - рекао је Миљевић и додао да ће највеће посљедице због свега имати повјериоци и 47 радника који ће остати без посла.

"Синергија плус" поднијела је почетком јула захтјев за стечај, јер више није била у могућности да отплаћује око 20 милиона марака кредита које има код домаћих и страних кредитора, који су јој због тога почетком јула блокирали рачуне.

Радници "Синергије" тврде да је главни узрок пропасти извлачење новца из тог друштва за изградњу пословних објеката у Обилићеву, Кочићевом вијенцу и Новој вароши у Бањалуци.

Имовина

Латинчић је рекао да по књиговодственој вриједности имовина "Синергије плус" износи око 31,5 милиона и да је већа од обавеза које износе 29,5 милиона КМ.

- Имовина ће моћи подмирити трошкове стечајног поступка, те ће дјелимично или у цјелини намирити потраживања повјерилаца - казао је Латинчић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана