Предложене казне за непослушне банкаре

Глас Српске
Предложене казне за непослушне банкаре

БРИСЕЛ - Исплата банкарских бонуса не би требало да се раздваја од резултата пословања финансијских институција, а за непослушне банкаре биће предложене санкције, закључили су челници Европске уније (ЕУ) на неформалном састанку који је у четвртак увече завршен у Бриселу.

Предсједавајући ЕУ, шведски премијер Фредрик Рајнфелд, на самиту који је био посвећен усаглашавању ставова пред састанак Групе 20 највећих економија (Г20), који се 24. и 25. септембра одржава у Питсбургу, рекао је да је дошло вријеме да се стане у крај губицима које проузрокује банкарски сектор, јавиле су агенције.

- Вријеме је да се каже доста пракси да добит банака завршава у приватним џеповима, а губитке да подмирују порески обвезници - казао је  Рајнфелд.

Челници ЕУ предложили су да се уведе пријетња санкцијама за оне банке које исплату бонуса не желе да вежу уз дугорочне пословне резултате. Већина чланица ЕУ слаже се да се висина бонуса ограничи, али се Велика Британија и СAД противе приједлозима да се о томе расправља на самиту у Питсбургу.

Осим банкарских бонуса, челници ЕУ тражиће на самиту Г20 да се подршка за рјешавање финансијске и економске кризе настави док се не успоставе чврсти темељи за економски
раст, као и да се постепено успостави уравнотежење буџетске политике. Челници ЕУ тражиће да се мјере за спасавање банака, у што су протекле године уложене хиљаде милијарди евра, повуку на координисан начин, и то тек кад опоравак буде сигуран.

На самиту у Питсбургу требало би бити ријечи и о борби против климатских промјена, у склопу припрема за међународну конференцију о заштити климе која се одржава у Копенхагену крајем ове године.

ММФ

Предсједници држава или влада земаља чланица ЕУ такође ће тражити да се Међународном монетарном фонду додијели кључна улога у глобалној координацији мјера за излазак из финансијске кризе. ЕУ је спремна да да додатни допринос ММФ-у од укупно 125 милијарда евра више у односу на 75 милијарди, колико је прије договорено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана