Предложена продаја пет одсто дионица “БХ телекома”

Aгенције
Предложена продаја пет одсто дионица “БХ телекома”

Сарајево - Управни одбор Aгенције за приватизацију Федерације БиХ (ФБиХ) предложио је да ове године буде продато пет одсто дионица “БХ телекома”, “Електропривреде БиХ” и “Електропривреде Хрватске заједнице Херцег Босне (ХЗХБ)”, али за то још није добио подршку Владе ФБиХ, рекао је директор Aгенције Шухрет Фазлић, а јавиле су агенције.

- Влада ФБиХ треба да разматра наш приједлог плана за 2013. годину, јер она доноси појединачне одлуке за свако предузеће како регулисати метод, рокове и услове продаје државног капитала - навео је Фазлић.

Он сматра да је процес приватизације у ФБиХ морао бити завршен још прије 10 година и да је апсурдно да се о томе разговара у 2013. години, јер је још 1997. донесена одлука да се иде у приватизацију.

- Према нашој анализи 10 предузећа, када се упореди стање из 1999. и крај 2010. године, остварила би око 1,12 милијарди КМ више од продаје њиховог капитала да смо их тада приватизовали - навео је Фазлић.

Он истиче да Влада ФБиХ, као већински власник капитала, треба да процијени колико би се исплатила приватизација “БХ Телекома” и електропривреда.

Процјењући стање на тржишту током наредних година, каже Фазлић, Влада ФБиХ, ако жели да оствари већу цијену, треба да предузме мјере да тај капитал заштити и повећа.

- Ово што се сада ради, не даје нам за право да вјерујемо да је држава способна ни да заштити, ни да унаприједи, ни да повећа тај капитал - сматра Фазлић.

Са аспекта Aгенције за приватизацију ФБиХ, каже Фазлић, држава сваким даном губи док оклијева у продаји неких државних капацитета.

- Сва је прича у газдовању тих предузећа и у односу државе према тим предузећима - закључио је Фазлић.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је да неће доћи до приватизације “БХ телекома” и “Електропривреде БиХ”, нити продаје дијела државног капитала у овим компанијама, јер је актуелна Влада у техничком мандату и не може да доноси одлуке у пуном капацитету.

- Идеја о приватизацији максимално 10 одсто дионица “БХ телекома” и двије електропривреде само је један од приједлога који се већ дуже вријеме анализирају унутар Aгенције за приватизацију ФБиХ - рекао је Никшић за “Дневни аваз”.

Он је негирао писање медија да власти на овај начине желе удовољити захтјевима ММФ-а, појаснивши да ММФ приватизацију тих компанија никада није постављао као услов, нити би се на нешто такво пристало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана