Предато само 9.400 извјештаја

М. Ч.
Предато само 9.400 извјештаја

БAЊAЛУКA - Aгенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (AПИФ) до сада је укупно предато 9.419 финансијских извјештаја привредних друштава, а ову обавезу није извршило више од 7.000 друштава, саопштено је јуче из AПИФ-а.

Aгенција ће заједно са Министарством финансија РС предузети одговарајуће мјере против свих који нису предали финансијски извјештај за 2010. годину.

Предато је 3.405 извјештаја других правних лица, 297 финансијских извјештаја самосталних радњи које воде двојно књиговодство, 24 извјештаја банака, 11 осигуравајућих друштава, 18 инвестиционих фондова и 1.012 извјештаја самосталних радњи које послују по принципу паушала.
- Забрињавајућа је чињеница да 1.934 привредна друштва, 3.456 других правних лица и чак 1.679 заједница етажних власника нису извршили ту обавезу, иако је рок за предају истекао 28. фебруара - истичу у AПИФ-у.

За податке из извјештаја у уређеној бази података постоји значајан интерес у Влади РС, Привредној комори РС, банкама, медијима и другим институцијама, а у AПИФ-у и Министарству финансија РС сматрају да би значај информација био неупоредиво већи када би сви обвезници предаје годишњих финансијских извјештаја извршили своју обавезу.

- Законом о рачуноводству предвиђене су врло озбиљне санкције, па ће AПИФ и Министарство финансија РС послије потпуне анализе ових података предузети одговарајуће мјере - наводи се у саопштењу AПИФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана