Пред Српском година изазова

Марина Чигоја
Пред Српском година изазова

БАЊАЛУКА - За привреду и становнике Републике Српске 2012. биће година изазова, што најбоље показује податак да је у приватном сектору РС на крају септембра 2011. број радника за око 8.000 мањи него у истом периоду претходне године, док је тај број у јавном сектору повећан за 300.

Наводи се то у најновијем економском монитору Удружења економиста РС SWOT и додаје да су приватна предузећа у РС на крају септембра запошљавала око 120.000 радника, док је у јавном сектору било 70.458 запослених.

- У РС су у септембру радила 237.923 лица, док је у истом периоду 2010. било запослено 247.388. Дугорочније гледано, пад запослености, прије свега у приватним предузећима, резултираће смањењем пореске основице, што доводи до пада прихода - наводи се у анализи и додаје да је највећи број запослених у управи и одбрани, те обавезном социјалном осигурању, и то 22.550 радника. Велики број људи запослен је и у области образовања - 20.152.

Када је у питању Економска политика за идућу годину, у SWOT-у негативном оцјењују одлуку Владе РС да не прихвати приједлог пословне заједнице о враћању неопорезивог дијела личног дохотка до 250 КМ, што би, наводе, било значајно, прије свега за запослене у прерађивачкој индустрији у којој просјечна плата износи скромне 572 КМ.

- С друге стране, треба поздравити најаву Владе РС да ће измијенити Закон о порезу на добит у правцу умањења пореске основице за износ инвестиције предузећа у производну опрему. С обзиром на то да РС у 2012. очекује још нестабилнији период, имајући у виду и спољне утицаје кризе еврозоне и захлађење банкарског кредитирања, као неминовност се намеће повећање подршке РС привреди како би избјегла колапс - истиче се у анализи.

Као добродошлу помоћ малаксалој привреди у SWOT-у оцјењују и измјену плата у сектору јавне управе РС, као и ефикасније управљање јавним предузећима.

Истичу да је повећањем пореза и доприноса на плате тренутно дошло до повећања прихода, али је дугорочно створен негативан утицај на креирање нових радних мјеста у привреди.

- Истовремено, додатно је стимулисано запошљавање на црно. Повећање стопа пореза и доприноса појачало је негативан ефекат економске кризе на тржиште рада, што је резултовало падом броја запослених у РС - додаје се у анализи.

Иако је БДП у другом кварталу 2011. године, снажно предвођен експанзијом сектора вађења руда и камена, порастао за 1,7 одсто, динамика његовог раста далеко заостаје за оном из преткризног периода.

Све наглашенија криза јавних дугова у САД и земљама ЕУ, као и успоравање економског раста, упозоравају на могући надолазак другог таласе кризе.

- У околностима када домаћа економија још осјећа посљедице глобалне економске ерозије, попут високе незапослености, неравномјерног индустријског опоравка и буџетских дебаланса ескалација новог таласа кризе додатно би погоршала укупна друштвено-економска кретања у РС - наводе у SWOT-у.

Инвестиције

У анализи SWOT-а наводи се да је у претходном периоду изостао значајнији прилив страних улагања, тако да су стране директне инвестиције у првом полугодишту 2011. године износиле свега 65 милиона КМ или 19,5 одсто мање у односу на исти период 2010. године.

- Стање и перспективе пословног амбијента представљају једну од примарних одредница атрактивности економије за нова улагања. На овогодишњој Форбсовој листи земаља према условима пословања, међу 134 земље БиХ се позиционирала на 84. позицији, а од земаља у региону иза ње се налази само Србија, на 93. позицији - истиче се у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана