Пред радницима тешка времена

Глас Српске
Пред радницима тешка времена

ЖЕНЕВA - Успорен или негативан економски раст у комбинацији са нестабилним цијенама смањиће реалне плате многих радника, при чему су најугроженији они са ниским примањима, оцјењује Међународна организација рада (ILO), пренијела је Срна.

Пред радницима су тешка времена, оцјена је глобалног извјештаја Међународне организације рада.  У многим државама, предвиђа ILO, смањење плата узроковано глобалном кризом озбиљно ће погодити и средњу класу становништва.

Припремајући извјештај за ову годину, ILO је предвиђао да ће плате у индустријским земљама расти у најбољем случају 0,1 одсто, односно на глобалном нивоу највише 1,7 одсто.

Бујање кризе редефинисало је и очекивања ILO, која сада говори о паду плата у индустријским земљама за 0,5 одсто и глобалном расту не већем од 1,1 одсто.

Поручујући како су пред радницима тешка времена, ILO јасно назначава како институције тржишта рада никада нису биле толико важне као данас. Управо због тога социјални партнери треба да буду подстакнути на преговоре да би заједнички спријечили релативан пад удјела плата у односу на удио профита у БДП-у.

И стопе минималне плате требало би да расту гдје год је то могуће, да би се заштитила куповна моћ најугроженијих радника. Оцјене и препоруке Међународне организације рада једнако се односе на Европу као и свијет.

Еврозона службено је у рецесији, приближава јој се и цијела Европа. Према подацима Евростата, стопа незапослености у децембру прошле године износила је осам одсто у еврозони, што је за 0,1 одсто више у односу на новембар те 0,8 одсто више у односу на децембар 2007. године.

На нивоу ЕУ забиљежена је стопа незапослености у износу 7,4 одсто, што је 0,1 одсто више него у новембру и 0,6 одсто више на годишњем нивоу.

Тако је ЕУ у 2009. годину ушла са 17,9 милиона незапослених.

У року од једног мјесеца без посла је остало 540.000 Европљана. Најнижа стопа незапослености забиљежена је у Холандији 2,7 одсто и Aустрији 3,9 одсто, а највиша у Шпанији 14,4 одсто и Летонији 10,4 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана