Пред привредницима и јавним сектором прва овогодишња мултилатерална компензација

Милијана Латиновић
Пред привредницима и јавним сектором прва овогодишња мултилатерална компензација

БАЊАЛУКА - Пред привредницима и јавним сектором у Републици Српској је још једна шанса да повећају ликвидност учешћем на првој овогодишњој мултилатералној компензацији која почиње сутра на Бањалучкој берзи.

На интернет страници Берзе наведено је да унос обавеза за прву од шест овогодишњих мултилатералних компензација почиње данас и трајаће сутра до 15 часова.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић рекао је за “Глас Српске” да су до сада путем система за мултилатералне компензације и цесије укупно компензоване 1,03 милијарде КМ обавеза и потраживања.

- Ефикасност система се огледа и у податку да се на систем добровољно регистровало око 350 привредних субјеката из ФБиХ. Ликвидност привредника би могла значајније бити поправљена уколико би се на систем укључила Управа за индиректно опорезивање БиХ - истакао је Божић. Нагласио је да је са привредницима договорен концепт електронског акцептног налога као инструмента плаћања.

- Увођењем електронског акцептног налога систем би се користио свакодневно на добровољној основи, а не само у периодима одржавања обавезних мултилатералних компензација - појаснио је Божић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић подсјетио је да је Комора била иницијатор за покретање мултилатералних компензација, које су, судећи према до сада компензованом износу, дале очекиван резултат.

- Дјелимично је смањена неликвидност привреде, један од горућих проблема, а да бисмо дошли до још бољих резултата, потребно је да се у систем компензација укључе сви - рекао је Благојевић.

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС.

Само двије године касније закон је претрпио измјене да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза, многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова.

Рекорди

Према подацима Бањалучке берзе, рекордан износ од чак 195,64 милиона марака компензован је у 2017. години.

С друге стране, најмањи износ обавеза и потраживања компензован је лани и то свега 94,54 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана