Пред банкротом око 10.000 становника РС

Тања Шикањић
Пред банкротом око 10.000 становника РС

БAЊAЛУКA - Лични банкрот би у Републици Српској могло да прогласи око 10.000 становника, који од мјесечних прихода не могу да плате комуналне рачуне и измире обавезе према банкама, процјењују у Удружењу економиста РС SWOT.

Члан овог удружења Милош Тодоровић је истакао да би могућност личног банкрота у неким ситуацијама могла да буде спас за презадужене становнике.

- Прије свега, то би утицало на немогућност даљег задуживања, односно знатно повећану финансијску дисциплину дужника. У неким случајевима то би заиста био нови почетак за људе - објаснио је Тодоровић.

Он је додао да није реално да се ускоро донесе закон о личном банкроту, јер је неопходно прво ријешити одређене техничке проблеме, као што је, на примјер, питање плаћања управника над личном имовином.

Тодоровић је рекао да би прије усвајања овог закона било потребно створити базе података, да би се утврдила имовина дужника и спријечила могућност злоупотреба.

Према подацима Удружења банака БиХ, само на основу броја кредитних партија које враћају жиранти, око 9.700 становника у БиХ би могло да се нађе у ситуацији да нису у могућности да сервисирају своје обавезе.

- Дакле, непуних 10.000 становника веома лако могу да дођу у ситуацију да не могу да сервисирају своје обавезе, јер враћају дуг главног дужника, те би на тај начин могли да прогласе лични банкрот. Треба имати у виду да лични банкрот могу да прогласе и она лица која не могу да измирују и друге финансијске обавезе, као што су порези, комуналије и слично - рекао је руководилац за банкарске послове у Удружењу банака БиХ Самир Лачевић.

Он међутим додаје да БиХ неће моћи у сљедећих неколико година да уведе институцију личног банкрота, иако се тај механизам у развијеним земљама користи као помоћ или подршка дужнику.

- Подржавамо све активности које би довеле до веће заштите клијента. Међутим, увођење институције личног банкрота је озбиљан процес, који захтијева измјене многих закона у БиХ, од породичног закона до закона о облигационим односима, како би се формирале институције које би водиле тај процес - истакао је Лачевић.

У земљама које примјењују овај механизам лице може да прогласи лични банкрот уколико процијени да више не може да извршава своје обавезе по основу различитих дуговања, те му се додјељује управник над његовом имовином, који се стара о њој. Већина прихода иде на враћање дугова, а лицу које је прогласило банкрот оставља се толико да може да преживи.

Мишић

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић је истакла да је број лица која би могла да прогласе лични банкрот у РС далеко већи од 10.000, јер су у тој позицији сви радници који примају најнижу плату од 370 КМ.

- Савез синдиката је прије неколико мјесеци говорио о механизму личног банкрота који примјењују развијене земље, а који би у овој кризној ситуацији могла да прогласе лица која нису у могућности да финансирају своје обавезе, а за то нису крива - рекла је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана