“Пребијено” свега 10,4 милиона КМ

Милијана Латиновић
“Пребијено” свега 10,4 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Републици Српској компензовали су свега 10,4 милиона марака обавеза и потраживања у првој овогодишњој мултилатералној компензацији.

Према прелиминарним резултатима објављеним на интернет страници Бањалучке берзе, видљиво је да је на компензацији одржаној 22. фебруара постигнут мршав резултат.

Лошији резултат постигнут је само у четвртој компензацији 2020. године када је “пребијено” свега нешто више од девет милиона марака обавеза и потраживања.

- Обавезе и потраживања компензовало је 376 учесника, а сви они до сутра до 15 часова могу исправљати прелиминарне извјештаје, након чега ће добити коначне извјештаје о мултилатералној компензацији - наведено је на страници Бањалучке берзе.

Поређења ради, на посљедњој прошлогодишњој компензацији било је 489 учесника. Међу учесницима су и подручне привредне коморе, локалне заједнице, домови здравља и комунална предузећа.

Члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого рекао је за “Глас Српске” да не изненађује то што се годинама смањује број учесника компензације, као и компензовани износи.

- Мултилатерална компензација јесте добро замишљен систем, како за привреду тако и за јавни сектор, да се неке ствари рашчисте. Логично је да је на почетку било највише учесника и да су износи били већи. Протоком времена смањио се број оних који имају неизмирене обавезе и потраживања. Сматрам да се компаније труде да немају превелика кашњења како не би плаћали пенале - рекао је Ђого.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Од када је одржана прва компензација, укупно је компензовано више од милијарду марака обавеза и потраживања.

Најбољи годишњи резултат постигнут је 2017. године, када су се привредници и јавни сектор растеретили за нешто више од 195 милиона марака, док је најлошији резултат остварен лани када је “пребијено” 94,5 милиона марака.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе Републике Српске.

Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана