Пребијен дуг тежак 59 милиона

Маријана Миљић
Пребијен дуг тежак 59 милиона

Бањалука - Привредници и јавни сектор у Српској у другој обавезној мултилатералној компензацији ове године пребили су 59,06 милиона КМ дуга, показују прелиминарни подаци Бањалучке берзе.

Обавезе и потраживања компензовало је 936 учесника.

- Учесници друге мултилатералне компензације на регистроване адресе електронске поште добили су прелиминарне извјештаје, које могу исправљати до петка до 15 часова. Након тога добиће коначне извјештаје о компензацији - наведено је у извјештају Бањалучке берзе.

Влада РС одлучила је да ове године на Бањалучкој берзи буду спроведене четири обавезне мултилатералне компензације и цесије, а преостале двије требало би да буду одржане 25. јула и 24. октобра. Учесници прве овогодишње мултилатералне компензације пребили су укупно 67,09 милиона марака дуга.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да је циљ спровођења мултилатералних компензација смањење дијела неликвидности привреде због чега је и Комора инсистирала на увођењу овог система.

- Спровођењем мултилатералне компензације смањују се дуговања и на неки начин ослобађа новац у РС. Овај систем постао је континуитет, јер се ускоро ближимо износу од пола милијарде компензованих обавеза и потраживања. Можемо да будемо задовољни јер досадашњи резултати показују да је захтјев Привредне коморе РС за увођење овог система оправдан и даје резултате - казао је Благојевић.

Нагласио је да инсистирају и на унапређењу система мултилатералне компензације како би био пребијен што већи износ потраживања.

Са посљедњом рундом пребијања дугова и кроз мултилатералне компензације и цесије пребијено је више од 419 милиона КМ обавеза у Српској. Мултилатералне компензације и цесије, осим на привреду, на коју се примарно односе, позитивно утичу и на јавни сектор који је учесник пребијања дуга.

Ђурић

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић раније је, у интервјуу "Гласу Српске", рекао да је захтјевом привредне заједнице за спровођење Закона о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије омогућено чишћење међусобних потраживања.

- Тиме је и поправљено стање и смањена неликвидност привредника - казао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана