Пребијање потраживања још једноставније

Анита Јанковић Речевић
Пребијање потраживања још једноставније

БАЊАЛУКА - Успостављање система мултилатералне компензације значајно је допринијело смањењу неликвидности у привреди и јавном сектору, а како би финансијски систем Српске био још напреднији Бањалучка берза планира увођење електронског акцептног налога, захваљујући којем ће пребијање обавеза и потраживања бити лакше и једноставније, са унапријед договореним роком доспијећа.

Од почетка успостављања Јединственог система за мултилатералне компензације и цесије, односно од октобра 2015. године, предузећа и јавни сектор у Српској компензовали су око 1,12 милијарди КМ обавеза и потраживања, а са циљем унапређења система Бањалучка берза ће омогућити издавање електронског акцептног налога чији је концепт већ усагласила с привредницима.

У берзи истичу да је формирана и радна група која је радила на измјени Закона о мултилатералним компензацијама и цесијама, а Влада РС је усвојила њен извјештај и овластила Министарство финансија да изради приједлог измјене закона.

- Усвајањем предложене измјене закона прешло би се на континуиран рад система мултилатералне компензације и сви привредници би могли на добровољној основи издавати електронске акцептне налоге - рекли су у Бањалучкој берзи.

Појашњавају да би електронски акцептни налог био сличан акцептном налогу који је некада био у употреби, те да би дужник издавањем тог обрасца кроз систем компензације признао обавезу која би се измирила повјериоцу извршењем на жиро-рачуну дужника на тачно одређен датум у будућности.

- Ово извршење вршило би се на основу комуникације мултилатералног система и банака код којих се налазе главни рачуни. Осим извршења на жиро-рачуну, постојала би могућност аутоматске блокаде дужника у случају немогућности измирења обавеза, у случају недостатка новца на рачуну - појаснили су у Бањалучкој берзи.

Додају да би осим електронског издавања, основне предности овако креираног налога биле и једноставан пренос на нове повјериоце кроз систем компензације до дана доспијећа формулара, могућност компензовања обавеза по основу издатих електронских акцептних налога и континуирани рад система с обзиром да би се ти обрасци могли издавати сваки дан.

- Овакав вид плаћања унио би значајну ликвидност у финансијски систем Српске - наводе у Бањалучкој берзи. 

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић каже за “Глас” да је компензација дала одличне резултате и остварила циљ јер су се захваљујући систему многа предузећа ријешила дуговања или потраживања на ефикаснији и једноставнији начин.

- Све што иде у правцу дигитализације, убрзавања процеса, олакшавања и праћења тог процеса компензације, привреда подржава јер ће бити у функцији смањења дуговања. Уз континуиран процес резултати ће бити далеко бољи - казао је Ћорић.

Рачуни

Један од планова Бањалучке берзе јесте да се систем мултилатералне компензације и цесије користи за плаћање комуналних рачуна физичких лица обуставом од плата запослених радника.

- Овакав вид плаћања повећао би износ компензованих обавеза и потраживања на систему, а за запослене раднике би било јефтиније да на тај начин измирују рачуне за комуналне услуге - рекли су у берзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана