“Пребијање” дугова смањило неликвидност

Милијана Латиновић
“Пребијање” дугова смањило неликвидност

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Републици Српској имају још једну шансу до краја године да компензују обавезе и потраживања, а на свим досадашњим мултилатералним компензацијама “пребијено” је укупно 918,7 милиона марака.

Према подацима Бањалучке берзе у току ове године привредници и јавни сектор растеретили су се за 138,4 милиона марака обавеза и потраживања. Шансу да тај износ буде значајније увећан имају на посљедњој овогодишњој мултилатералној компензацији која је заказана за сутра. Учесници могу да пријаве обавезе доспјеле до 1. децембра ове године, а компензација ће бити спроведена у 15 часова.

- Учесници могу пријављивати обавезе и према привредним субјектима из ФБиХ који су регистровани у систему - наведено је на интернет страници Бањалучке берзе.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић рекао је за “Глас Српске” да би било добро да никада није постојала потреба за покретањем мултилатералне компензације.

- Због недостатка финансијске кондиције долази до гомилања дугова. На једној страни је прилив новца, доходак предузећа, а на другој расходи, односно обавезе које треба да измирите, када се у том сегменту изгуби баланс долази до раскорака и потребе за компензовањем обавеза и потраживања - рекао је Пазуревић.

Он је истакао да је захваљујући компензацијама дјелимично смањена неликвидност као један од горућих проблема привреде.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић рекао је да се овај финансијски механизам наплате дуговања и потраживања показао веома ефикасним и успјешним.

- “Пребијање” обавеза и потраживања међу правним субјектима, међу којима су често јединице локалне самоуправе, убрзало је готовинске токове и омогућило учесницима да наплате своја потраживања и да компензују одређена дуговања - рекао је Ћосић. Нагласио је да очекује да ће Бањалучка берза као посредник у овом процесу наставити да организује цесије те додао да би било добро да се растерећење обавеза и потраживања организује чешће током године.

Ћосић је истакао да ефикасност коришћења овог облика поравнања зависи од интензитета пријављивања обавеза и потраживања.

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене, да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза, многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана