Празнични трошкови испразнили новчанике

Тања Шикањић
Празнични трошкови испразнили новчанике

БAЊAЛУКA - Због повећаних трошкова током новогодишњих и божићних празника, велики број становника Републике Српске остао је празних новчаника, па је потражња за позајмицама и кредитима већа него икад.

Четворочлана породица током зимских мјесеци, за прославу Нове године, Божића и славе, те за поклоне и путовања, потроши више хиљада марака.

Aко се узме у обзир и већа потрошња струје и гријања, те поскупљење хране, мјесечни трошкови домаћинства додатно "нарасту".

Према анализи Покрета потрошача Републике Српске, само за прославу новогодишњих и божићних празника сваки становник у просјеку потроши 300 до 400 марака, а за славску трпезу потребно је издвојити додатних 800 марака.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да трошкови домаћинства у јануару достижу 1.700 марака.

- У новембру је за измирење свих обавеза четворочланој породици било потребно 1.642, у децембру 1.670, а у јануару чак 1.694 марке - истакао је Петровић и додао да овдје нису урачунате нове, више цијене хљеба, брашна, уља и шећера.

У микрокредитним организацијама кажу да су у децембру и јануару потрошачки кредити, традиционално, најтраженији.

- За ова два мјесеца обично одобримо десет одсто више кредита него иначе. Најтраженији су кредити до 2.000 марака - рекла је Наташа Гвозденовић из микрокредитне организације "Микрофин".

У Рајфајзен банци истичу да је тренд пораста потрошње у децембру праћен и већим задуживањем, па су прекорачења по текућем рачуну чешћа у периоду празника.

- Током децембра смо забиљежили значајнији пораст броја кредита - кажу у овој банци.

Члан Удружења економиста Републике Српске "SWOT" Милош Тодоровић каже да становници Српске у просјеку троше од 50 до 80 одсто више новца током новогодишњих и божићних празника.

- Већина становника ове трошкове финансира задуживањем. Најчешће се користи минус на картици, те позајмице у банци или од пријатеља, али и краткорочни кредити - каже Тодоровић.

Препоруке

Милош Тодоровић, ради мањег задуживања, становницима савјетује да не користе могућност плаћања директно кредитном картицом, него у готовини.

- Истраживања су доказала да, ако плаћате картицом, у просјеку трошите 30 одсто више новца него ако плаћате у готовом новцу - каже Тодоровић и додаје да би требало да се купује само оно што је заиста потребно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана