Правосуђе треба да рјешава спорне приватизације

Агенције
Правосуђе треба да рјешава спорне приватизације

Бањалука - Чланови Савеза удружења малих акционара Републике Српске и Удружења за добар амбијент, њих стотињак, затражили су данас са скупа у Бањалуци да правосуђе у Српској коначно почне рјешавати предмете које се односе на спорне приватизације, преносе агенције.

- Тражимо да се прекину стечајни, прекршајни и извршни поступци, те да правосуђе Српске почне радити по кривичним поступцима, како би се одузела незаконито стечена имовина тајкунима, ратним и поратним профитерима у пљачкашкој приватизацији у Српској - изјавио је секретар Савеза удружења Огњен Југовић испред зграде бањалучког Окружног привредног суда гдје су се окупили да би исказали незадовољство.

Предсједник Савеза удружења малих акционара Републике Српске Небојша Југовић најавио је да ће мали акционари документацију прослиједити правосудним органима БиХ ако правосуђе Српске не буде радило по кривичним пријавама.

- Дошло је крајње вријеме да се, по угледу на окружење, и код нас почну приводити и хапсити они који су опљачкали грађане, мале акционаре и раднике Републике Српске - истакао је Југовић.

Када је ријеч о бањалучком “Металу”, Југовић каже да држава реагује на подношење захтјева Петра Душанића за стечајне поступке, умјесто да размотри кривичне пријаве које су радници и мали акционари овог предузећа поднијели против њега.

Он је рекао да је слична ситуација и у предузећима “Јелшинград”, “Фруктона”, “Добојпутеви”, “Технорад”, “Металка”, “Промет”, те Бањалучкој пивари у којима није требало да буде покренут стечајни, већ кривични поступак против одговорних лица која су огромну имовину ових фирми дала у бесцијење.

Југовић тврди да се “стечајни поступци користе за легализацију пљачкашке приватизације, док извршни поступци служе тајкунима да наплате оно за шта треба да одговарају”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана