Прави и праведни разрез пореза на тржишну вриједност сваке некретнине

Срна
Foto: Илустрација

ПРИЈЕДОР - Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић најавила је данас да би процјена вриједности некретнина требало да почне идуће године.

"У процесу смо да од Свјетске банке тражимо додатни кредит како бисмо свакој некретнини пришли, процијенили је и добили прави и праведни разрез пореза на тржишну вриједност сваке некретнине", рекла је Предраговићева новинарима у Приједору након састанка са градоначелником Далибором Павловићем.

Она је оцијенила да ниједна држава не смије да дозволи непријављене непокретности, нарочито јединице локалне самоуправе којима припада тај порез и на основу којег пројектују своје буџете и планирају развој.

"Морамо да направимо праведну подјелу, јер толико је људи који не пријављују некретнину, не плаћају порез, а сви који плаћају редовно своје обавезе у ствари финансирају инфраструктурне пројекте града и омогућавају људима који не плаћају обавезе да користе ту инфраструктуру", нагласила је Предраговићева.

Она је подсјетила на пилот-пројекте подржане од шведске Владе у Бањалуци и Лакташима који су показали огроман број непријављених непокретности на бази увида на терену који су обављале комисије састављене од чланова локалних заједница и РУГИПП-а.

"И ево један поражавајући податак, да у Бањалуци на дијелу једне катастарске општине је у Пореској управи пријављено 12.000 непокретности на које са плаћа порез, код нас има 16.000 уписаних на истом том дијелу, а ми смо пописали 26.000, да схватите колика је то разлика нелегалног кориштења", навела је Предраговићева.

Она је истакла да је проблем и неажурност катастра, те појаснила како у земљишној књизи буде уписана ливада, а нема уплањене виле, и будући власник је ослобођен плаћања на пољопривредно земљиште, не плаћа порез.

"Сад радимо и закон гдје ћемо то увести себи као надлежност, настављамо онда са цијелом Републиком Српском, приступамо и снимамо све што имамо и на тај начин ћемо добити тачне податке и видјети тачно колико има пореских обвезника који плаћају и који не плаћају и да ли плаћају онолико колико је стварно стање на терену, а сви знамо колико су неажурне евиденције", додала је Предраговићева.

Приход од пореза на непокретности у буџету града Приједора за прошлу годину планиран је у износу од 2.550.000 КМ, а реализовано за готово милион марака мање /1.554.259,47 КМ/, док је у нацрту буџета за ову годину план прихода по овом основу два милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана