Праведна подјела трупаца пуни касу

Милијана Латиновић
Праведна подјела трупаца пуни касу

Бањалука - Расподјела шумских дрвних сортимената дрвопрерађивачима у РС од ове године обавља се према измијењеним правилима како би се боље позиционирали на тржишту и ефикасније пословали.

Помоћник министра за шумарство и ловство РС Горан Зубић истиче да су крајем прошле године утврђени критеријуми за бодовање дрвопрерађивача, а на основу бодова обавља се расподјела шумских дрвних сортимената.

- Након бодовања, утврђене су количине сировине које им припадају за ову годину. Уочили смо да постоји одступање између планираних сировина за ову годину и реализованих у прошлој, због чега је коригована расподјела - рекао је Зубић.

Истиче да су корекције обављене тако што је свим предузећима која су добила више сировина у односу на оно колико су прерадили лани, тај добитак ограничен на 50 одсто разлике.

Зубић додаје да је преосталих 50 одсто разлике искоришћено за ублажавање мањка у предузећима код којих је утврђена мања количина у односу на оно колико су реализовали лани.

- Ублажен је мањак код храста за 30 одсто, букве за око 70 одсто, а код четинара за 55 одсто и извршено приближавање прошлогодишњим уговореним количинама - рекао је Зубић.

Додаје да ће дрвопрерађивачи потписати уговор на шест мјесеци и то на половину од корекцијом утврђених количина, док ће уговори за другу половину године бити потписани након што комисија задужена за контролу провјери реализацију полугодишњих потписаних уговора.

Провјеру ће у складу са надлежностима обављати Министарство пољопривреде, Министарство енергетике и рударства, затим Привредна комора и "Шуме РС".

Директор предузећа "Шуме РС" Ристо Марић каже да су критеријуми о расподјели уведени како шумски дрвни сортименти били праведно подијељени прерађивачима.

- Корекције су извршене у смислу одузимања сировине онима који су превише добили, и од те одузете количине смањили губитке оних који су добили мање сировине него што су реализовали у прошлој години - рекао је Марић и додао да ће вријеме показати да ли је овакав систем подјеле трупаца ефикасан. 

Критеријуми

Основни критеријуми за расподјелу дрвних сортимената (етат) дрвопрерађивачима

- приход предузећа,

- остварени извоз,

- број радника,

- степен обраде сортимента,

- развијеност локалне заједнице у којој предузеће послује

- сервисирање обавеза према "Шумама РС"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана