Права радника и брига о околини услови за сарадњу са Њемачком

 Анита Јанковић Речевић
Права радника и брига о околини услови за сарадњу са Њемачком

БАЊАЛУКА - Предузећа из Српске која сарађују са компанијама из Њемачке очекују контроле о питању поштовања права запослених, али и заштите животне средине, а они који се оглуше о те захтјеве могли би остати без извоза на то важно европско тржиште.

Наиме, 1. јануара ове године у Њемачкој је на снагу ступио нови закон о дубинској анализи ланца снабдијевања који обавезује компаније да примијене одговарајуће прописе како би пословним активностима избјегли негативне утицаје на људске ресурсе и животну средину.

Због наведеног закона њемачке компаније ће сада имати обавезу да контролишу своје добављаче из Европе и других земаља свијета, а они који не буду поштовали или испуњавали захтјеве могли би остати без извоза за тамошње тржиште, које је изузетно важно за компаније из Српске.

Шта то конкретно значи у пракси и шта ће Нијемци тражити од домаћих партнера, предсједник Привредне коморе РС Перо Ђорић каже да још не зна, али вјерује да захтјеви неће представљати проблем фирмама из Српске.

- Многе свјетске корпорације велику пажњу посвећују људским ресурсима и заштити животне средине и многа наша предузећа раде с њима. Годишње морају испуњавати упитнике у којима су поједини сегменти везани за наведене двије области, односно наша предузећа се обавезују да ће поштовати сва права запослених и водити рачуна о заштити животне средине. Уређењем закона сада ће те ствари вјероватно бити ригорозније и обавезујуће, јер је до сада то био информативно - казао је Ћорић за “Глас”.

Предузеће “Металац МБМ” из Дервенте око 15 одсто своје производње извози купцу из Њемачке, а та фирма за сада им није предочила никакве нове захтјеве.

- У Њемачкој имамо озбиљног купца са којим радимо већ осам година, али морам признати да не знам ништа о новом закону у тој земљи и захтјевима које морамо испунити. Шта год буду од нас тражили, настојаћемо се прилагодити јер нам је стало до извоза у ту земљу - каже власник поменутог предузећа Слободан Голуб.

Он додаје да у “Металцу МБМ” и сада поштују сва права радника, а посједују у стандард 14001 који се односи на заштиту животне средине.

- По том стандарду послујемо већ четири године и сматрам да су нам та врата већ отворена. Велику пажњу придајемо заштити на раду, међуљудским односима у компанији, те немамо никаквих проблема о том питању - рекао је Голуб за “Глас Српске”.

Директор и власник Фабрике обуће “Дермал” из Котор Вароша Раденко Бубић каже да наведена правила нису никаква новина за њега.

- Њемачке компаније са којима радимо већ десет година нас контролишу и прате. Њихови захтјеви се своде на поштовање закона у БиХ, односно да ли запошљавамо малољетнике, да ли примјењујемо заштиту на раду, да ли поштујемо закон о платама, прековремени рад и слично. Сваке године испуњавамо упитник, а они потом долазе у ненајављене контроле и провјеравају да ли је тачно оно што смо написали. Шта ће закон промијенити, не знам, али ми по том принципу радимо од 2013. године и немамо никаквих проблема - казао је Бубић.

Плате

Слободан Голуб каже да посебан значај придају константном расту плата.

- У новембру смо радницима исплатили за скоро 300 КМ веће просјечне плате него што је републички просјек. Имамо уредну и стабилну фирму, заговарамо и причу у вези са соларним панелима и енергијом, а у фебруару нам стиже још један робот за заваривање, четврти по реду - казао је Голуб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана