Прање новца и манипулација каматама

Агенције
Прање новца и манипулација каматама

Лондон - Ова година могла би да буде упамћена као она у којој су новчано кажњене банке, и то с више од шест милијарди долара због оптужби за прање новца, намјештање каматних стопа, непоштовање санкција и системске преваре.

Највеће свјетске банке нашле су се под истрагом о трансакцијама повезаним с финансирањем трговине дрогом и финансијским трансакцијама с државама под санкцијама попут Ирана, као и због прања новца и манипулације каматним стопама, чиме им је трајно уништен углед, пренијели су портали.

Банка “ЈП Морган Чејс” је тако оптужена због продаје инвестиционих производа, гдје су намјерно потцијењени ризици које су носили кредити дати особама врло лошег имовинског стања. Када су те особе престале да отплаћују кредите, настао је кредитни слом у цијелом свијету јер се спорним инвестиционим производима глобално трговало.

Банци Стандард Чартеред са сједиштем у Лондону нагло је пала вриједност акција након што су је СAД оптужиле да је у посљедњих десет година илегално прикрила око 250 милијарди долара иранских трансакција унутар финансијског система. Све до тада та банка је била једина глобална банка за коју се сматрало да има неуништив углед, а на име казне морала је да издвоји 667 милиона долара.

Банкарски гигант “Барклис” у новембру је платио 470 милиона долара казне због оптужби за манипулацију тржиштем електричне енергије у Калифорнији, док је због скандала око манипулација каматним стопама Либор у јануару платио 450 милиона долара.

Скандал око Либора није заобишао ни Ројал банк оф Скотланд која је морала да плати казну од 233 милиона долара, а швајцарски банкарски див УБС на име казне је морао да издвоји 1,5 милијарди долара.

Без подизања прашине није прошла ни Ватиканска банка, која је означена као “сива пореска оаза”.

Највећа казна

У оштром извјештају америчког Сената глобална банка ХСБЦ је оптужена да је отворила врата финансијског система терористима, трговцима дрогом и прању новца. ХСБЦ, суочена са оптужбама за прање новца повезаног са мексичким нарко-картелом и терористичким групама из Саудијске Aрабије, платила је највећу казну ове године од 1,9 милијарди долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана