Праг за улазак у ПДВ систем међу највишим у Европи

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Праг за улазак у ПДВ систем, који је у БиХ подигнут са 50.000 на 100.000 марака, међу највишим је у Европи, а анализе из далеко развијенијих земаља показују да је таква пракса за којом су посезале оставила негативне ефекте на економију.

На ове опасности упозорили су стручњаци из Одјељења за макроекономску анализу (ОМА) Управе за индиректно опорезивање (УИО) у најновијем извјештају који су посветили новом ПДВ прагу у БиХ. 

Дом народа Парламента БиХ усвојио је измјене Закона о ПДВ-у крајем новембра прошле године, којим је праг за улазак пореских обвезника у систем ПДВ-а повећан на 100.000 КМ, а за тим се посегнуло, како је још тада поручено, због инфлаторних кретања и повећања цијена робе и услуга. Усвојене измјене закона су на снази од почетка године, али стручњаци ОМА упозоравају на проблеме који би могли услиједити у догледно вријеме.  

У свом документу навели су да је према подацима ОЕЦД праг за ПДВ од прага у БиХ виши само у Великој Британији гдје износи 85.000 британских фунти и Швајцарској гдје је 100.000 франака, док са друге стране на Исланду износи 13.986, а у Норвешкој свега 5.631 амерички долар. 

Појаснили су да висок праг за ПДВ регистрацију релаксира трошкове администрације, али ствара простор за избјегавање плаћања ПДВ-а, што представља индиректни удар на приходе буџета државе.

Стручњаци из УИО у анализи су се осврнули на импликације (пре)високог прага на примјеру Велике Британије, али су имајући у виду различит ниво развијености и валуте (КМ и ГБП) извршили поређења преко просјечне нето плате у 2023. години.

- Нови праг у БиХ за регистрацију за ПДВ износи 100.000 марака или 43.797 британских фунти. То значи да је праг за регистрацију у Великој Британији од 85.000 фунти за 94 одсто већи од прага у БиХ - наведено је у анализи ОМА. 

Међутим, поређење просјечне мјесечне нето плате, као показатеља развијености и економског стандарда појединца, показује другачији омјер. 

- Просјечна нето плата у Великој Британији у 2023. била је за 316 одсто већа од просјечне плате у БиХ. Из ПДВ прага Велике Британије може се исплатити 37 просјечних мјесечних нето плата, а у БиХ 79 мјесечних нето плата. У ствари, кад бисмо праг у БиХ одређивали према броју просјечних мјесечних плата који вриједи за праг у Великој Британији тада га није требало ни повећавати - наводе стручњаци ОМА. 

На крају су поставили питање да ли се на основу ове једноставне компарације може поуздано закључити да је нови праг за ПДВ у БиХ превисок јер су, како су навели, детаљне анализе кретања у Великој Британији показале да је током година висок праг произвео негативне ефекте на раст економије, чак и посљедњих година када се његова реална вриједност смањила.  

Поручили су и да је још рано за доношење закључака, имајући у виду да је потребно одређено вријеме да се окончају процедуре дерегистрације за оне који излазе из система ПДВ-а. 

- Стога, прави одговор на питање да ли је нови праг за регистрацију за ПДВ у БиХ оптималан из угла државе и малих фирми добиће се тек у наредним годинама - наводе стручњаци.

Са друге стране, привредници су другачијег мишљења те сматрају да ће та њихова иницијатива за коју су се дуго година борили дати добре ефекте у догледно вријеме.  

- Нису исти услови пословања у земљама западне Европе и код нас. Они имају другачији порески систем и више пореских стопа, а у појединим земљама и нулте стопе за одређене производе, док са друге стране ми имамо јединствену пореску стопу - казао је “Гласу” предсједник Подручне привредне коморе регија Бањалука Горан Рачић. 

У БиХ је повећање ПДВ прага, наглашава Рачић, дошло у вријеме кризе, односно у периоду пада индустријске производње.

- Тако да ми у овом моменту не можемо да измјеримо све ефекте, али вјерујем да ће позитивни ефекти измјена закона у овом домену услиједити у догледно вријеме - закључио је Рачић.

Тема и европског пута  

Из ОМА поручују и да су ПДВ директивом прописане само оквирне одредбе за утврђивање прага за регистрацију те да ће за земље које претендују на чланство у ЕУ висина прага за регистрацију бити елемент претприступних преговора са Европском комисијом. 

- Без обзира на то право ЕУ, пракса и искуства чланица, у сваком случају, представљају користан путоказ за креирање пожељне политике ПДВ у земљи која претендује да уђе у ЕУ - наведено је у закључку анализе ОМА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана