Позната компанија пред гашењем

GS
Foto: X.com

Компанија Тапервер би ове недјеље могла да поднесе захтјев за стечај. Објављено је како компанија има око 700 милиона долара дуга.

Произвођач производа за очување свјежине у храни Тапервер (Tupperware) један је од традиционалних свјетских брендова. Пластичне посуде постале су незаобилазне у кухињи 1950-их, када су запослене домаћице почеле да продају производе пријатељима и познаницима на такозваним “Тапервер забавама”. С херметичким спремницима произвођач је обећавао да ће храна дуго остати свјежа, а данас готово да нема домаћинства које нема или макар једном није имало њихов производ.

Тапервер би ове недеље могао да поднесе захтјев за стечај, извијестила је у понедјељак агенција Блумберг, преноси Феникс магазин.

Припреме за подношење захтјева за банкрот услиједиле су након дуготрајних преговора између Тапервера и зајмодаваца компаније о томе како се носити с више од 700 милиона долара дуга, наводи се у извјештају.

Након што се сазнало, цијена дионице пала је за 57 посто.

Компанија, коју је 1946. године основао бизнисмен Еарл Силас Тапер, већ се неко вријеме бори с финансијским потешкоћама. Упркос кратком порасту профита током пандемије вируса корона, продаја је пала у посљедњим кварталима. Компанија је већ у марту упозорила на проблеме с ликвидношћу и изразила сумњу у даљи опстанак.

Године 2023. Тапервер је покушао да спасе пословање реструктурирањем управе. Нова извршна директорка постала је Лори Ан Голдман, која је на челу замијенила Мигела Фернандеза, који је именован 2020. године. Али проблеми компаније постајали су све гори.

Након што је вијест објављена, деонице компаније пале су за 15,8 посто у трговању изван радног времена, након што су у редовном трговању већ пале за 57 посто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана