Позив за подстицај малим предузећима

Марина Чигоја
Позив за подстицај малим предузећима

БAЊA ЛУКA - Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске расписало је у петак јавни позив за додјелу подстицајних средстава за успостављање система квалитета у малим предузећима.

Максималан износ средстава по једном предузећу биће до 10.000 марака.  

- Додјела подстицајних средстава малим производним и производно-услужним предузећима предвиђена су буџетом Министарства за 2009. годину, а зависиће од износа расположивих средстава - истакли су у Министарству.

Одобреним средствима суфинансираће се трошкови ангажовања консултаната на успостављању система менаџмента квалитетом, и израду потребне документације на успостављању система квалитета према серији стандарда ISO за добијање CE знака. Тај знак представља декларацију произвођача да је производ у складу са свим здравственим и безбједносним захтјевима, као и  захтјевима заштите животне средине из европских директива које се односе на одређене производе.

- У наведене трошкове не спадају путни трошкови и трошкови дневница за службена путовања консултаната и осталог ангажованог особља - наглашавају у Министарству.

На јавни позив могу да се пријаве предузећа која запошљавају до 49 радника и имају сједиште на територији РС, измирују пореске обавезе, основна дјелатност им је производња или производно-услужна дјелатност, извозници су, планирају повећање броја запослених, те имају пројекат и кадрове за увођење система квалитета у предузећу.

- Избор консултанта или установе је могућ са листе акредитованих консултаната, чију је акредитацију потврдила Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. Такође, право пријаве на јавни позив имају сва мала предузећа која до сада нису добијала средства Министарства за увођење система квалитета - кажу у Министарству.

У протекле четири године, Министарство индустрије, енергетике и рударства је додијелило укупно 1.375.190 марака бесповратних средстава за 199 предузећа за успостављање система квалитета.

Критеријуми

Критеријуми по којима ће се рангирати подносиоци пријава су однос прихода од продаје на иностраном тржишту и укупног прихода предузећа, број запослених, просјечна рентабилност предузећа, остварено повећање укупних прихода. Узимаће се у обзир и остварено повећање броја запослених, запосленост високостручних кадрова и претежна дјелатност предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана