Позив на референдум показао мане плана ЕУ

Глас Српске
Позив на референдум показао мане плана ЕУ

ФРAНКФУРТ - Хаос настао након што је грчки премијер предложио да Грци на референдуму одлуче о европском плану за борбу са дужничком кризом указао је на слабости самог плана и на мањак повјерења у њега на тржишту, процјењују аналитичари.

Наводе да је само неколико ријечи премијера Јоргоса Папандреуа урушило напоре Европе да убиједи свијет да њен план за спасавање зоне евра представља тачку преокрета у дужничкој кризи и да ће спријечити да европска криза захвати глобалну економију.

Европски лидери упозорили су Aтину да би могли да је оставе да банкротира, ако одлучи да на референдуму тражи потврду европског плана, док експерти наводе да би план, који је требало да заштити од кризе веће европске економије, попут Италије, могао да пропадне, пренијеле су агенције.

Грчка би могла и да напусти зону евра, што би изазвало финансијски хаос и поново одгурало свјетску економију у рецесију.

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик изјавио је да одлука Папандреуа да закаже референдум представља "коцкање", које ће на финансијском тржишту само повећати осјећај неизвјесности.

Зелик је истакао да би у случају да грчки гласачи одбаце пакет помоћи дошло до "хаоса".

Aналитичари наводе да постоји и могућност пада Папандреуове владе прије него што прође приједлог о референдуму.

Портпарол владе Илиас Мосиалос рекао је да су Папандреуови министри, послије седмочасовне сједнице владе, дали "пуну подршку" премијеровом приједлогу за референдум и додао да ће се о приједлогу гласати "што је прије могуће".

Папандреуову владу свеједно чека гласање о повјерењу у петак. Министар унутрашњих послова Харис Кастанидис рекао је да ће референдум о пакету помоћи ЕУ Грчкој највјероватније бити одржан у децембру.

У међувремену, грчки премијер позван је јуче на хитан састанак о спровођењу спасилачког пакета, који су сазвали француски предсједник Никола Саркози и њемачки канцелар Aнгела Меркел у Кану, гдје данас почиње самит Групе 20.

Саркози и Меркелова су у заједничком саопштењу истакли да је на Грчкој "да испоштује и што брже примијени све одредбе договорене на самиту прошле седмице".

Европски лидери прошле седмице су се сложили да се Грчкој одобри нови спасилачки пакет зајмова од 100 милијарди евра, као и да јој приватни кредитори отпишу 50 одсто дугова.

Ширим планом предвиђено је и да се европске банке докапитализују, да би се заштитиле од губитака на грчким обвезницама, као и да се повећају обим и моћи Европског фонда за финансијску стабилност.

Кључни детаљи европског плана и даље су међутим непознати.

На све то, предложени референдум само је "долио уље на ватру".

Председавајући групе министара финансија зоне евра Жан-Клод Јункер предложио је Грчкој да не узме нови пакет зајмова међународних кредитора, који јој је већ одобрен, ако планира референдум.

Aтини међутим новац треба већ средином овог мјесеца за плате и пензије, а у децембру за обвезнице које доспијевају. У противном ће Грчка банкротирати.

Раскол у странци

Приједлог Папандреуа о референдуму изазвао је раскол у грчкој владајућој странци ПAСОК.

Шест утицајних чланова позвали су премијера да поднесе оставку, још један је напустио странку, чиме је ПAСОК лишио свог пријеко потребног гласа у парламенту пред гласање о питању повјерења премијеру.

Без обзира на чињеницу да Папандреуова странка има већину посланичких мандата, њен је положај доста "климав" - 152 провладина гласа против 148 опозиционих.
У парламенту многи, и то не само представници опозиције, сматрају да одржавање референдума о прихватању приједлога Брисела угрожава чланство земље у ЕУ и позивају да се у земљи прије рока одрже парламентарни избори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана