Позив БиХ да извози у Швајцарску и ЕУ

Тања Ковачевић
Позив БиХ да извози у Швајцарску и ЕУ

СAРAЈЕВО - Швајцарски програм за промоцију увоза SIPPO упутио је позив дрвопрерађивачким фирмама и произвођачима намјештаја из БиХ да се прикључе пројекту "Унапређење извоза дрвета индустријске намјене и намјештаја из БиХ у Швајцарску и ЕУ".

- Пројекат се реализује уз логистичку подршку и организацију Дрвног кластера БиХ, а укључене су и привредне коморе Федерације БиХ и Републике Српске и Aгенција за промоцију извоза (BHEPA) - рекла је савјетник у Привредној комори ФБиХ Шемса Aлимановић.

Циљ пројекта у првој фази, од 2009. до 2011. године, је да оствари одржив раст извоза одређеног броја квалификованих  фирми из ових сектора стварањем дугорочних пословних веза између локалних бх. фирми и међународних произвођача и купаца као и давалаца пословних услуга.

Стратегија пројекта захтијева да у пројекат буде укључен ограничен број корисника, приближно 15 дрвопрерађивачких фирми вишег степена финализације и произвођача намјештаја из БиХ.

Овој ограниченој групи фирми биће понуђен пакет техничке помоћи и подршке тржишној промоцији, који ће бити усмјерени на повећање продуктивности, унапређење производа и приступ међународним тржиштима.

Секретар Удружења прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је раније "Гласу Српске" да је сектор дрвне индустрије веома значајан за привреду и економију РС и БиХ, јер једини послује са добитком и има два и по пута већи извоз од увоза.

- БиХ намјештај највише извози у окружење, односно у бивше југословенске републике, али резултати су добри и када су у питању западноевропске земље, а прије свих Италија - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана