Позив банкама да испуне обавезе

Глас Српске
Позив банкама да испуне обавезе

ФРAНКФУРТ - Предсједник Европске централне банке (ЕЦБ) Жан Клод Трише позвао је европске банке да испуне своје обавезе и повећају пласман зајмова компанијама и приватним лицима.

Позив Тришеа надовезао се на велике инјекције ликвидности у тржишта новца у 16-чланој еврозони, које је дала Европска централна банка,  у настојању да се обезбиједи проток кредита. Страхује се да би отежани приступ кредитима могао да спријечи опоравак регије од рецесије.

- Сви морамо дати допринос, сви смо дужни да створимо услове да наша привреда настави функционисати у овом тешком периоду - рекао је Трише у понедјељак на једном семинару на Универзитету у Минхену.

Trichet bankama: Povećajte plasman zajmova! Kom­pa­ni­je у еврозони већ се неко вријеме жале да су банке, упркос  што је ЕЦБ спустила кључне каматне стопе на историјско низак ниво, спремне одобравати кредите само уз високе каматне стопе.

ЕЦБ је овог мјесеца задржао кључне каматне стопе у еврозони на 1,0 одсто.

Прошлог је мјесеца ЕЦБ банкама у еврозони је одобрила зајмове у вриједности 442 милијарде евра на рок отплате од 12 мјесеци у склопу настојања да повећа ликвидност на подручју примјене евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана