Позитивно пословање “Лутрије Републике Српске” подстрек за даљи развој

Јана Кезић
Позитивно пословање “Лутрије Републике Српске” подстрек за даљи развој

БАЊАЛУКА - Поводом 30 година од оснивања, “Лутрија Републике Српске” је са многобројним пријатељима и пословним партнерима прославила велики јубилеј, те том приликом указала и на све сегменте успјешног пословања.

“Лутрија РС” основана је 1992. године, а данас запошљава 98 радника, те дјелује на цијелом подручју Српске. Директор “Лутрије Републике Српске” Горан Шаула рекао је на свечаности, која је одржана у сриједу увече у бањалучком хотелу “Цоуртџард бџ Марриотт”, да је 30 година постојања велики јубилеј и разлог да се обиљежи на достојанствен начин.

- Осим тога, разлог је да се окренемо уназад да видимо шта је то било током свих тих година, па да упоредимо и гдје смо сада. Без обзира на то што смо дефинисали какве су све неприлике погодиле “Лутрију”, са задовољством можемо рећи да је “Лутрија РС” на путу потпуног повратка на сцену игара на срећу - рекао је Шаула. 

Технолошки развој игара на срећу је, како каже, врло динамичан и не дозвољава застоје у развоју.

- То узрокује и потребе да се законска регулатива у складу са иновацијама мијења, а Закон о играма на срећу је 2019. године направио прекретницу и донио одређена побољшања у односу на претходни закон. “Лутрија” увијек тежи максимално легалном тржишту игара на срећу и смањивању сиве зоне колико је могуће, јер смо свјесни да она никада не може потпуно да се угаси - рекао је Шаула. Истакао је да је одговорно играње веома комплексан начин приређивања игара, гдје се прије свега приређивач понаша одговорно према друштву у којем дјелује.

- Наше друштво не перципира довољно опасност коју носи претјерано играње, а истраживања на том плану су скромна. Код одговорних приређивача ће бити ултиматум да се помогну истраживања и да се струка увеже, с циљем да едукативно дјелује, како на запослене у области игара на срећу, тако и на популацију која је највише угрожена, а то је она средњошколска - казао је Шаула. Истакао је да му је задовољство што послују позитивно те објаснио значај уласка у све потребне стандардизације, које од њих захтијева чланство у европској асоцијацији лутријских организација.

- Надам се да ћемо за неко кратко вријеме стати раме уз раме, прво са регионалним лутријама које су нас биле прешле, па онда и са европским лутријама - рекао је Шаула.

У склопу “Лутрије РС” већ три године послује и “Електронска видео-лутрија” (ЕВЛ), као друштво које се бави искључиво приређивањем електронских игара на срећу, у складу са Законом о играма на срећу РС. ЕВЛ је успјешан пројекат Владе РС и “Лутрије РС” кроз приватно јавно партнерство.

- Ми смо за веома кратак период постали лидери на тржишту о питању приређивања електронских игара на срећу - рекао је директор “Електронске видео-лутрије” Горан Керкез додајући да приређују на више од 860 локација, путем 1.200 видео лутријских терминала.

Зависност

“Лутрија Републике Српске” и “Електронска видео-лутрија” активно раде на значају одговорног приређивања игара на срећу, а с тим у вези предавање је одржала и психолог Сања Радетић Ловрић на тему “Васпитни стилови родитеља и играње игара на срећу код младих”.

- Доста наших грађана је, нажалост, зависност од игара на срећу одвела у свијет социјалне патологије - казала је Радетић Ловрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана