Позитивни помаци и у привреди Српске

Марина Чигоја
Позитивни помаци и у привреди Српске

БAЊA ЛУКA - Економска криза која је протеклу годину тресла свјетске привреде полако пролази, а позитивни помаци виде се и у Српској, прије свега у металској индустрији, која биљежи повећање производње.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник Секције за макроекономију у Удружењу економиста РС "SWOT" Стево Пуцар. Према његовим ријечима, криза јењава на глобалном плану и највеће свјетске економије су или изашле или су на путу да изађу из рецесије.

- Кад је у питању Република Српска, чињеница је да постоје назнаке опоравка и код нас, јер металска индустрија биљежи одређено повећање броја наруyби и повећање производње у односу на првих шест мјесеци ове године - истакао је Пуцар.

Влада РС у сриједу је прихватила Информацију о спровођењу Јавног позива за додјелу средстава по основу суфинансирања подстицаја извоза, у којој се наводи да је укупан планирани износ средстава за ове потребе у овој години 10.000.000 марака, од којих је 2.140.000 марака већ додијељено за шест предузећа, која запошљавају 2.380 радника.

На јавни позив који је расписало Министарство индустрије, енергетике и рударства пријавило се 260 привредних субјеката, од чега њих 58 није задовољавало услове или није имало потребну документацију, а преосталих 202 су рангирани и сачињен је приједлог ранг-листе. Највише, 68 предузећа, из области је дрвне индустрије, 40 текстилних предузећа, 14 фирми из надлежности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и 80 из металске индустрије.

Пуцар истиче да је то само једна од мјера које је потребно предузети на плану побољшања стања у домаћој привреди.

- Помоћ у виду подстицаја које је Влада предузела је једна од мјера, али оно што је најпотребније су програми реструктурисања самих предузећа, односно да почну да користе модерније технологије. Такође, потребно је да се већи акценат стави на развој привреде, која ће да користи знање за повећање производње - нагласио је Пуцар.

Додао је да је један од највећих проблема економије РС изузетно велик спољнотрговински дефицит.

- Занимљиво је то што је увоз количински скоро двоструко мањи од извоза, а да тај исти увоз вриједи двоструко више од извоза. Ови подаци говоре да је кључни узрок великог дефицита недостатак производа са већом додатом вриједношћу и већим удјелом знања у њиховом стварању. Проблем је што у извозу РС доминирају извозни производи ниског степена обраде, углавном сировине и полупроизводи - навео је Пуцар.

Привреда

Стручњаци истичу да енергетски и финансијски сектор РС тренутно трпе мање посљедице кризе него грађевинска, дрвна и металска индустрија, које те посљедице највише осјећају и због тога имају проблема са ликвидношћу и одржавањем производње. Економисти кажу да је јасно да ће на резултате пословања наших извозних предузећа утицати опоравак земаља у које они извозе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана