Позитивне финансијске резултате очекује 61 одсто послодаваца

Srna
Foto: Arhiva

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Позитивне финансијске резултате у овој години очекује 61 одсто послодаваца у Републици Српској, а 51 одсто планира нова запошљавања, показало је истраживање које је урадио републички Завод за запошљавање.

Истраживање је показало да 61,2 одсто послодаваца има оптимистична очекивања у овој години, 33,7 одсто предвиђа стагнацију, а 4,6 одсто очекује пад пословања.

Према групи дјелатности, највећи раст финансијских ефеката очекује 63,4 одсто послодаваца из грађевинасртва, а 63,2 одсто послодавци из области услужних дјелатности.

Према истраживању тржишта рада, које је урадио Завод за запошљавање, од 1.114 послодаваца који су учествовали, 573 планира запошљавати нове раднике у овој години, односно 51 одсто.

Послодавци планирају запослити 2.987 радника, а највећу потребу имају за радницима са занимањима у оквиру трогодишње и четворогодишње средње стручне спреме.

Нова запошљавања планирају у највећој мјери послодавци из области индустрије и грађевинарства, док је тај проценат најнижи у области трговине.

Када је ријеч о високој стручној спреми, најтраженији у овој години су програмери и доктори медицине.

Истраживање је Завод провео од 29. септембра до 31. октобра 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана