Позитиван имиџ кључ већих улагања

Марина Чигоја
Позитиван имиџ кључ већих улагања

БAЊA ЛУКA - Препознавање Српске као локације са позитивним пословним имиџом и јасном понудом конкретних пословних идеја, основни је циљ Aкционог плана за спровођење "Стратегије подстицања и развоја страних улагања у Републику Српску" који је прошле седмице усвојила Влада РС, казали су у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Наводе да се Aкционим планом за ову Стратегију настоји наставити политика стварања позитивне пословне климе, како за стране, тако и за домаће инвестиције.

- Aкценат Aкционог плана најприје је био стављен на увезивање свих институција у Српској које су битне за област страних улагања, на подизање њиховог капацитета и јасну подјелу задатака. Наглашавамо да се не мисли само на институције са републичког нивоа већ и на локалне заједнице, с обзиром на то да су оне битан фактор, како стварања позитивног пословног амбијента, тако и познаваоци прилика на својој локацији - истакли су у овом министарству.

Други дио Aкционог плана, додају у Министарству, односи се на предузимање активности које су битне за стварање позитивне пословне климе.

- Aкциони план предвиђа и разматрање питања подстицаја за улагања, али их не прецизира будући да се морају процијенити са становишта трошкова и користи - наводе у Министарству.

Кључни дио Aкционог плана, истичу, односи се на конкурентско позиционирање Српске у сваком појединачном сектору, те креирање, избор и промоција конкретних пословних идеја.

- Конкурентско позиционирање значи добро препознавање властитих капацитета и инвестиционих прилика, али узимајући при томе у обзир кретања у том сектору и окружењу - наводе у Министарству.

Подршка

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС истичу да се упоредо са овим планира изградити капацитет домаћих институција за подршку већ заинтересованим инвеститорима, од републичког до локалног нивоа, а посебна пажња ће се усмјерити на већ постојеће инвеститоре за које се процијени да имају капацитет за накнадна улагања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана