Позајмице за брзо покривање трошка

Тања Милаковић
Позајмице за брзо покривање трошка

БAЊA ЛУКA - Иако су позајмице једна од скупљих банкарских услуга, због једноставне и брзе процедуре којом се одобравају, кашњења редовних примања и ванредних трошкова, становници Српске за њима све чешће посежу.

У банкама у РС кажу да је заинтересованост становника за овај банкарски производ у овој години у односу на прошлу већа.

- Разлог за то је чињеница да путем прекорачења по текућем рачуну клијенти најбрже и најлакше, односно скраћеном процедуром одобравања у односу на кредите, долазе до новца када им је потребан - кажу у Уникредит банци.

У овој банци истичу да се износ прекорачења одређује на основу клијентове плате, те да је максимални износ позајмице 10.000 марака.

- Позајмица се одобрава у висини једне клијентове плате, а за специјалне клијенте и до висине три плате. Каматна стопа на позајмице износи 14,99 одсто на годишњем нивоу - кажу у Уникредит банци.

У Хипо Aлпе Aдриа банци истичу да 50 одсто њихових клијената има могућност коришћења позајмице, а ту услугу тренутно користи око 25 одсто клијената банке.

- Број корисника позајмица, у односу на лањски, се повећао. Мјесечна каматна стопа за подизање позајмице износи 1,29 одсто - рекли су у овој банци.

У Рајфајзен банци кажу да је коришћење одобреног прекорачења по текућем рачуну начин на који грађани, у случају кашњења редовних примања, покривају своје трошкове.

- Динамика коришћења прекорачења има сезонски карактер, али у овој години грађани су опрезнији када се задужују и настоје да своје финансијске потребе ускладе са текућим и очекиваним приходима - кажу у Рајфајзен банци и додају да је максимални износ прекорачења 10.000, односно 3.000 марака за особе којима се први пут одобрава позајмица, док је каматна стопа на годишњем нивоу 15,99 одсто.

Услови

У Хипо банци истичу да право на позајмицу имају сви клијенти који имају отворен текући рачун у овој банци преко којег су у посљедња три мјесеца остварили редован мјесечни прилив. Право на позајмицу у Уникредит банци има клијент који прима плату преко текућег рачуна отвореног у овој банци, те ако обезбиједи једну личну мјеницу. У Рајфајзен банци истичу да то право имају сви клијенти банке који своја редовна примања усмјеравају у ову банку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана