Повучен приједлог гасовода који би заобишао Србију

Срна
Повучен приједлог гасовода који би заобишао Србију

Београд - Делегација Европске комисије у Србији потврдила је да је био предложен гасовод из Русије према Европи који би заобишао Србију, али да је тај приједлог повучен.

У саопштењу Делегације наводи се да је у овкиру иницијативе гасног повезивања централне и југоисточне Европе предложен и пројекат "Источни прстен", али је он повучен, па тиме ЕУ не учествује у његовој промоцији.

Из Делегације напомињу да је Европска комисија посвећена диверзификацији снабдијевања гасом Србије, између осталог и путем гасовода из Бугарске који представља пројекат од заједничког интереса и од интереса за Енергетску заједницу.

"У том смислу, Комисија промовише план гасног повезивања централне и југоисточне Европе, у коме Србија активно учествује", наглашава се у саопштењу.

Европска комисија је, како се наводи, обратила пажњу на саопштење компанија "Гаспром", "ОМВ", "Шел" и "ЕОН", које разматрају изградњу два додатна продужетка гасовода "Сјеверни ток", који би повећали капацитет гасовода за 55 милијарди кубних метара годишње.

Осим тога, "Гаспром" је у јануару 2015. најавио изградњу "Турског тока", чиме би се капацитет гасовода који снабдијева Турску, а преко Турске и Европу, повећао за 47 милијарди кубних метара.

"Енергетска безбједност је и даље приоритет Енергетске заједнице", додаје се у саопштењу.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је недавно да су европски званичници нудили Русији да се прави гасовод под називом "Источни прстен" који би ишао преко Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке, а који би заобишао Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана