Повртари незадовољни откупном цијеном

РТРС
Повртари незадовољни откупном цијеном

ГРАДИШКА - Упркос неповољним временским приликама повртари у Лијевче пољу успијели су произвести квалитетно поврће.

Међутим, због прекомјерног увоза домаће поврће тешко проналази пут до купаца. Повртари који своје производе не могу продати уништавају их на њиви како би почели нови производни циклус.

Бране Мастало из Косјерова црвени лук је засадио на хектар. Успио је да прода мање од пола. Остатак је завршио под тањирачама јер цијена од 30 пфенига не покрива ни трошкове вађења и транспорта.

- На ту цијену прво га не можемо продати, а друго на цијену од 30 до 40 пфенинга то је нерентабилна производња и нема рачуна плаћати раднике и да се може продати, боље га је затањирати - прича Мастало.

Дио производње због немогућности пласмана већ је уништио и Жељко Вишекруна. Њему је највише пропао рани купус.

- Ситуација је лоша тотално. Што се тиче купуса видите иза мене тог раног купуса пет дунума сам затањирао јер га једноставно нисам имао гдје пласирати - каже Вишекруна.

Увођење заштитних мјера и забрана увоза у вријеме када пристигну највеће количине домаћег поврћа повртари виде као једино рјешење. Нажалост иницијативе министарства пољопривреде Републике Српске Савјет министара БиХ је више пута игнорисао.

- Већ неколико пута то се питање скида са дневног реда јер знамо да се тамо одлуке доносе консензусом и ево један дио тих министара из Федерације гласа сваки пут против тога односно те тачке се скидају са дневног реда - прича Дарко Илић, предсједник Удружења повртара Републике Српске.

Повртари у Лијевче пољу незадовољни су и радом инспекцијских органа. Кажу док се њихови производи ригорозно контролишу они из увоза у већини случајева на полице стижу без контроле, јавља РТРС.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана