Повољнији услови за плаћање трупаца

Тања Ковачевић
Повољнији услови за плаћање трупаца

БAЊA ЛУКA - Уговарање продаје трупаца вршиће се на период од једне до три године и уз повољније услове плаћања за дрвопрерађиваче.

Циљ овога је да се дрвопрерађивачи стимулишу да инвестирају у виши степен прераде дрвета, повећања броја запослених и извоза производа веће додатне вриједности,

Ово је јуче на конференцији за новинаре, презентујући анализу стања у области дрвне индустрије у Републици Српској, рекао помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Раде Родић.

Он је навео да постоји и могућност смањења цијена дрвних сортимената кроз хитну набавку механизације за сјечу и извоз.

- Избор предузећа ићи ће преко тендера на основу утврђених критеријума. Због тога треба хитно размотрити могућности одгођеног плаћања дрвних сортимената од стране дрвопрерађивача - казао је Родић.

Истакао је да је на протеклој сједници Владе РС закључено да се ЈП "Шуме Српске" задужују да, с циљем стимулисања дрвопрерађивача, инвестирају у виши степен прераде дрвета, повећање запослености и извоза, као и да распишу тендер за трогодишње уговарање продаје трупаца предузећима дрвне индустрије, што је учињено почетком ове седмице.

-  Дата је могућност уједначавања цијена дрвних сортимената у цијелој РС, одгођеног плаћања на период од 60 дана, као и уговарање продаје трупаца на три године - нагласио је Родић, подсјећајући на мјере за ублажавање негативних ефеката свјетске економске кризе на РС.

Према његовим ријечима, ЈП "Шуме Српске" предложиле су да предузећа примарне прераде обавезе измирују 20 одсто авансно, а 80 одсто у року од 30 дана, а предузећа финалне прераде 20 одсто авансно, а 80 одсто у року од 45 дана, уз обавезу обезбјеђења гаранције банке.

Репрограм

Раде Родић је истакао да дрвопрерађивачка индустрија у РС запошљава око 10.000 радника и да се, усљед свјетске економске кризе, због пада тражње производа дрвне индустрије, може очекивати отпуштање радника и прекид производње у овим предузећима.

-  Због тога је надлежно министарство упутило писмо ЈП "Шуме Српске", у којем предлаже разматрање могућности да се дрвопрерађивачким компанијама која имају дуговања према овом предузећу репрограмирају неизмирене обавезе, уз грејс период, под условом да корисник редовно измирује текуће обавезе - казао је Родић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана